уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Идва ли „видьов ден“ за „джигитите“ на пътя??????????????

Безпощадната, кървавата война на пътя продължава. В мирно време толкова убити, ранени и осакатени.Постоянно се променя ЗДП.Но явно мерките, които се вземат са неефективни. С поредното изменение на ЗДП се надяваме, че ще изгрее слънце и на нашата улица. Те са строги , но дали са  справедливи. Предлагам ви проект за изменение на ЗДП и целите, които си поставя.

3222-ма българи са загинали в последните 9 години при сблъсък в дърво, стълб или преобръщане край пътя.

Всеки шофьор, който се блъсне в стълб, дърво или напусне платното и се преобърне, задължително ще губи книжката си и ще се явява на изпит, за да получи отново правото да седне зад волана.

Това е една от мерките в проектозакона за движение по пътищата, които в момента се обсъждат в държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

В последните 9 години при такива единични катастрофи са загинали 3222-ма българи, а всеки ден са били ранявани поне по 7 души, сочи статистиката на КАТ. Заради огромния брой подобни инциденти експертите от различни ведомства обмислят да задължат всички водачи, които причинят катастрофа с убити или ранени, да ходят на проверовъчен изпит, като преди това подобрят знанията и уменията си за безопасно шофиране.

„Загубата на управление на колата на пътя убива всеки ден хора, затова е много важно тези, които нямат достатъчно добри умения и са имали инцидент с напускане на платното, да минат допълнителни курсове и изпит“, смята секретарят на комисията Алекси Кесяков.

Двойни глоби, спиране на колата от движение или директна конфискация са най-жестоките мерки, с които експерти смятат да дисциплинират джигитите на пътя. Според идеите за промени в закона всеки шофьор, който се движи с 30 или 40 км отгоре, ще плаща двойно, а при превишение над 50- по още 10 лв. за всеки километър.

„Ежегодно поради превишена и несъобразена скорост загиват над 470 души и над 3600 биват наранявани. Скоростта оказва определящо въздействие за броя на катастрофите и тяхната тежест“, мотивират се експертите.

Те предлагат при превишение над 50 км/час колата да се спира от движение от 1 до 3 месеца, а ако се повтори нарушението возилото да се конфискува.

От комисията съобщиха, че във Франция през 2008 г. са конфискували 3000 автомобила, засечени с 50 км над разрешените. От тях по-новите били продадени на търг, а старите били унищожени.

Експерти са записали още в предложенията, че ако водачът кара бясно, докато вози и пътници, глобата му трябва да се увеличава с 30 лева за всеки превозван човек.

Ако сте качили в колата си пътници и нямате „Гражданска отговорност“, книжка или сте почерпен, също трябва да плащате двойна глоба, предлага проектозаконът.

„Когато застрашаваш не само своя живот, а и на най-близките си, нарушението е много по-опасно и затова и наказанието трябва да е по-сериозно“, категорични са експертите.

Месец без книжка и 100 лв. глоба предлагат експерти за всеки шофьор, който изпреварва нагло, минава на червен светофар, не спира на зебра или влиза в насрещното.

Това са опасни за живота нарушения, които винаги прерастват в тежки катастрофи, когато на същото място се появи друг участник в движението, мотивират се от комисията.

За да се облекчи градският транспорт, се предлага още за движение в бус лентата шофьорите да плащат 50 лева глоба и пак да губят книжката си за месец.

Експертите настояват и всеки собственик, който си даде колата на шофьор без книжка, да плаща глоба от 200 до 400 лв., да няма право да кара 3 месеца, а автомобилът му да стои на трупчета поне 30 дни. Ако зад волана е седнал едновременно пиян и неправоспособен, колата директно ще се конфискува.

Броят на жертвите по вина на водачи без книжка се е удвоил през 2008 г. и 2009 г. спрямо 2001 г. – 112 убити и 800 ранени, а нарушението е придобило масов характер, информират от МВР.

Когато водачът нарушава правилата и вози пътници, глобата му ще скача с 30 лв. за всеки превозван човек.

Пътник, който се вози при шофьор без книжка или пиян, пък ще се наказва с глоба от 50 лв. Същата санкция ще се плаща и ако седнете в кола без застраховка „Гражданска отговорност“.

За да се спрат опасните трошки по шосетата, от комисията искат 500 лв. глоба за пункт, направил фиктивен технически преглед. При повторно нарушение санкцията ще скача на 1000 лв., а фирмата ще губи лиценз.

Без право да сяда зад волана за 30 дни ще бъде и всеки участник в незаконни гонки. Състезателите в такива ралита ще трябва да плащат и глоба 500 лева, а организаторите – 2000.

За да се подготвят по-сериозно новите водачи, от МВР и транспортното министерство настояват да се води отделна статистика за катастрофите, причинени от млади шофьори. Идеята е да се следи в кои автошколи подготвят най-добре и възпитаници на коя фирма правят най-много катастрофи.

„Така може да се налагат и санкции на школите и дори да им се отнемат лицензите“, обясняват запознати с проекта. За да се увеличи събираемостта на глобите пък те ще намаляват от 30 до 50 на сто ако се платят бързо.

Въпрос към г-н Алекси Кесяков:

– Г-н Кесяков, защо се налагат поредни промени в Закона за движение по пътищата?

– Основният проблем е, че продължават да загиват стотици хора по пътищата, а хиляди се нараняват най-вече заради нарушенията на шофьорите и загуба на управлението.

Всеки, който нарушава правилата, губи време, пари, а понякога и живота си. Затова нашата цел е да накараме повече хора да спазват правилата.

– С нов проверовъчен изпит ще спасите ли шофьорите от следващи сблъсъци?

– Над 50 процента от катастрофите са след загуба на управлението, т.е. водачът губи контрол на колата, завърта се и се блъска в дърво или пада в дере. Често загубата на управление става при изпреварване или друго нарушение. Затова искаме тези, които веднъж са претърпели единична катастрофа, да се обучат допълнително как да реагират в критична ситуация. Много е важно обаче да се помисли и за промяна в самото обучение, защото в момента никой не учи шофьорите как да реагират в критична ситуация.

– От години в България основната причина за смъртоносни катастрофи е превишената скорост, глобите се увеличават, а това не се променя?

– Повечето хора си мислят, че ограниченията на скоростта са измислени, за да ги глобява КАТ, а истината е, че тези ограничения спасяват живота на хората. Затова искаме да добавим и допълнителни защитни ограничения при лоши метеорологични условия. Записали сме като предложение, когато има мъгла, вали дъжд или сняг и видимостта е намалена под 50 м, скоростта да се ограничи до 50 км.

– Най-много тежки катастрофи стават през почивните и празничните дни, когато много повече хора тръгват на път.

– Така е. Затова в законопроекта сме предложили на всеки шофьор, който кара бясно, изпреварва неправилно или е пиян зад волана през почивните дни, да му се отнемат двойно повече контролни точки от талона.

– Колко са убитите от пияни шофьори и как ще спрете почерпените да не карат колите си?

– В последните 9 години в катастрофи заради употреба на алкохол са загинали 487 души, а 4815 са били ранени. Това е и една от причините да искаме ограничението за употреба на алкохол да се намали от 0,5 на 0,3 промила. Причината е, че дори малки количества влияят различно на хората, понякога това забавя много рефлексите и води до смъртоносни последици.

Освен това сме предложили, когато някой бъде хванат за втори път пиян зад волана, колата му да се спира от движение, докато не бъде монтиран детектор за алкохол в автомобила.

– Искаме собствениците на автомобили да носят по-сериозна отговорност, когато ги дават на непълнолетните си деца или на други свои неправоспособни близки. Затова сме записали в проекта да се отнема книжката от 1 до 3 месеца на такива притежатели на коли. Трябва да има и контрол, когато хора без шофьорска книжка си купуват съвсем легално автомобили. (24часа

Поредните предложения, поредните пожелания. А дали ще се изпълняват или ще стане както преди?????? Глоби, глоби, глоби!  Лишаване от правоуправление. Допълнително обучение! Спиране от движение на МПС, конфискация? Редно ли е по 3-4 наказания за едно нарушение? Дали ще бъдат ефективни тези мерки??????

Запиши коментар