уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Как да се опазим от студа

Студените крака и зачервеният нос са най-безобидните последици от минусовите температури, които могат да бъдат много опасни:

Снимка: ЕПА/БГНЕССтудът може да бъде много коварен – особено за децата, увлечени в игри.

Студът, снегът и ледът поставят всички ни на изпитания. Студените крака, зачервеният нос и мръзненето обаче са най-безобидните последици от минусовите температури, тъй като студът може да бъде много по-опасен.

Когато градусите са под нулата (а дори и над) в никакъв случай не бива да се забравя шапката, тъй като в противен случай през главата ще ни напусне голяма част от телесната топлина.

Много важна е и защитата на ръцете и краката, тъй като при крайниците опасността от измръзване е особено голяма.

Най-изпитан е т.нар. принцип на лука – върху топлите долни дрехи трябва да облекат няколко пласта горни, което помага за адаптирането към външната температура.

Според специалистите първите щети могат да бъдат нанесени още при температури от плюс 6 градуса, особено при по-голяма влажност на въздуха или при силен вятър.

При по-ниски температури кръвоносните съдове се стесняват, транспортира се по-малко количество кръв, за да се изразходва по-малко топлина.

Жените били по-чести жертви на измръзването

Пониженото кръвно налягане води дотам, че в студа лицата на хората са по-бледи и крайниците побеляват.При по-продължителното излагане на мраз в клетките се образуват ледени кристали, червените кръвни телца се скупчват на едно място, което води до нарушения на кръвообращението, а при най-тежките случаи – до умъртвяване на тъканите Особено застрашени са хората, страдащи от заболявания като артериосклероза, при които циркулацията на кръвта и без това е ограничена.

Алкохолните напитки, към които мнозина прибягват за сгряване, действително разширяват кръвоносните съдове и допринасят за по-доброто кръвообращение, но и по-бързо водят до отделяне на топлината навън. Освен това спада чувствителността към болката.

Играещите на снега деца често не забелязват ниските температури и затова е важно родителите да не ги оставят дълго време навън.

Медиците различават три степени на измръзване: първо – кожата се зачервява, второ – след затопляне по горния й слой се образуват мехури, и трето – кожата е побеляла, измръзнала и напълно безчувствена.

След размразяването местата са груби и черни, тъканта е мъртва. Измръзналите части не бива да се масажират или да се разтриват със сняг. Вместо това трябва колкото може по-бързо да се намери подслон на топло.

Там мокрите дрехи трябва бързо да бъдат съблечени, засегнатите части на тялото трябва да се затоплят с ръце или с топла вода. Много е важно и да се пият топли напитки.

При по-сериозните измръзвания обаче задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

Един отговор към тема “Как да се опазим от студа”

  1. Да му мислят тези, които ходят безразсъдно по горите. А иначе-свински хапки и вински капки решават въпроса. А има и още…….

Запиши коментар