уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

ШОФЬОРСКАТА КНИЖКА

Свидетелството за правоуправление  на МПС придружено от контролния талон е един от документите, които трябва да се носят от водачите, когато управляват МПС. То обаче има срок на годност. Въпрос, на който  отделяме много малко внимание, увлечени от ритъма на живота. Понякога това води до неприятни последици.
Повече от 300 хиляди са нередовните шофьорски книжки към този момент, сочи полицейската статистика. Става дума за документи, които са с изтекъл срок на валидност и не са подновени. Книжките не са от задължителните за подмяна документи и не се знае колко от нередовните свидетелства се ползват.  В тази група влизат и шофьори, които вече са се отказали да сядат зад волана по различни причини и няма да подменят своите свидетелства за правоуправление.
От 19 януари догодина, започва издаването на нови шофьорски книжки, намалява се и наполовина срокът на валидност на документите за професионалните шофьори. Книжките, издадени преди това, обаче, ще важат 10 години без ограничения и няма да се налага преиздаване.
Важно е да се знае, че българските граждани, които са с такова свидетелство не могат да управляват тяхното МПС, защо то е с изтекъл срок на валидност и практически е невалидно.
От 30 до 200 лева е глобата, ако управлявате автомобил с невалидна книжка, или пък я използвате за легитимация вместо лична карта. От МВР обещават за сега да налагат най-ниската глоба на нередовните на пътя, за да не ги натоварват с излишни разходи. За щастие в момента не се налагат глоби на водачи, които си подменят доброволно книжките. Заради влизането в сила на нова европейска директива от 19 януари 2013 година ще се издава още по-нов образец шофьорска книжка.
Едно от новите неща е че   на челната страна на свидетелството, там където е микрошрифта, ще бъде записано съгласно директивата, че документът е издаден и се изписва на съответния език от държавата, която го издава, какъв е неговият вид.
Това, обаче, е само козметичната промяна, целта е повишаване сигурността срещу фалшификация. По-сериозните промени са в категориите за професионални шофьори.
Друго- ще отпадне категорията за тролейбуси, тя ще премине към категория „Д“. Другата важна характеристика, която ще бъде променена, е това, че категориите „С“ и „Д“, които ще сменяват своята валидност на книжката си, на документа за правоуправление на МПС на всеки пет години.  С гласуваните от парламента текстове се регламентира подмяната на книжките на хората с увреждания също да става на пет години. Водачите с D категория (даваща право да се кара автобус) ще минават през специални курсове.
Така професионалните шофьори, чиито книжки изтичат скоро, имат интерес да си подновят документите до началото на следващата година, защото ще получат свидетество за управление със срок на валидност 10 години, както е в момента, а не 5 години, както ще бъде от 19 януари 2013.
Всички документи, които са за правоуправление и са издадени до 19 януари 2013 година ще имат валидност, спрамо валидността, която се издава към момента, т.е. 10 години.
Тези документи няма да се подменят предсрочно. Следващата новост в шофьорските книжки ще влезе през 2018 година, когато в целия Европейски съюз ще започне да се издават свидетелства с чип, в който ще има биометрична информация за притежателя и неговото шофьорско досие. Все още се дискутира дали в чиповете да е записана кръвната група на шофьорите и съгласието за донорство.
Ще бъде много добре, ако от време навреме поглеждаме срока на годност на личните си документи и ги пазим здрави и чисти.

21 коментара към тема “ШОФЬОРСКАТА КНИЖКА”

 1. Моля отговорете ми! Имам профсионална книжка от 08.2010г . и както е написано по-горе не мога да управлявам личното си МПС което е лек автомобил а документа е валиден 10 год. до 08.2020? Няма логика!

 2. Уважаеми г-н Велев, ще бъде добре , ако вникнете добре в текста по-горе. На 15 ред от публикацията е написано: „Книжките, издадени преди това, обаче, ще важат 10 години без ограничения и няма да се налага преиздаване“. Преди това означава преди 19.01.2013 г. При Вас няма никакъв проблем. Ще управлявате с това свидетелство спокойно до 2020 г ,/както е упоменато в него/, както личното, така и МПС от кат. „С“, няма нужда да го сменяте. Нещо повече, много професионални шофьори, които трябваше да си подменят свидетелствата през 2013 г избързаха и така хванаха старото изискване, т.е. 10 год срок на валидност. Новото изискване ще се отнася за свидетелствата, издадени след 19.01.2013 г.

 3. Моля за мнение. До вчера имах шофьорска книжка с категории В,Ттб и М . Днес си взех новата книжка (изкарах С) и Ттб го няма, а аз съм карал тролей близо година, полагал съм изпит плащал съм за него..Какво мога да направя?

 4. Уважаеми колега, от 19.01.2013 г кат. „Ттб“ отпада. Просто вече не съществува. Тя отива към кат. „Д“.Щом в новото свидетелство отсъства кат „Д“ , най-вероятно ще имаш проблеми. Най-добре е да зададеш този въпрос за най-компетентен отговор на н-к „Квалификация“ към съответното РДВР по местоотчет.

 5. zadaljitelno li e kandidat shofiorite da imat sredno obrazovanie ?

 6. Уважаема госпожице, кандидатите за шофьори трябва да имат завършено най-малко основно образование /чл. 151 ал.2 от ЗДП.. НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да имат средно образование.

 7. Имам книжка категория С.Не карам товарен камион,възможно ли е при подновяването да си извадя само В?

 8. Да. Възможно е. Но никога повече няма да имате кат.С. Изваждате мед. свидетелство за кат. В и в молба-декларацията посочвате кат. В. За всеки случай съобщавате на служителката на гишето за това. Така презаверка на свидетелството ще става през 10 г.

 9. Здравейте,
  Въпросът ми е следният:шоф. ми книжка е изтекла през 2011г.Не съм шофирал и нямам никакви нарушения на пътя.Сега ми се налага и искам да попитам дали и как мога да я подменя или пак рябва да се явявам на курсове??? 🙁
  Благодаря

 10. Алоооооооооо,някой ще ми отговори ли на въпроса??????????????????????

 11. Алоооооооооооооо. Бях на планина и нямаше кой да гледа компа. Колега, твоята работа е съвсем лесна- приготвяш набор документи за подмяна на книжката за съответната категория,-подаваш ги,малко ще те глобят и ще ти издадат нова. Това, че нямаш нарушения е смекчаващo вина обстоятелство! Никакви курсове! Действай веднага!

 12. Здравейте,

  бих искала да попитам как стои въпроса при подновяване на шофьорска книжка, която е с изтекъл срок на валидност преди 15 години? Необходимо ли е да бъдат минавани допълнителни курсове или трябва само да се подаде ново заявление?

 13. Румена Румянке, защо не си погледнала по-рано? Проблема е решим. Изваждаш медицинско свидетелство за съответната категория, подаваш документи по местоотчет. Ако нямаш нарушения може и да ти се размине. Иначе-процедурата е глоба и издават ново свидетелство. Не се кара курс, изпити и т.н.

 14. Господа знаещи, моля за консултация. Вчера дирейки нова работа, за която се искало шофьорска книжка съзирам, че книжката ми е с изтекъл срок, кат. В и М, тя важела до 13.08.2012г. Аз от 8 г. не съм се качвал на кола, продадена е още в далечната 2007 г.,препускам като кон за здраве, пеша и с обществения транспорт.Та какви документи трябва да подготвя за да си подменя книжката, изобщо каква е цялата процедура, благодаря за вниманието.

 15. Петко, здраво си я закъсал. Приготви медицинско свидетелство за кат. „В“ и „АМ“ и една солидна сума пари за глоба и отиди в съответното РПУ по местоотчет. Ще ти издадат ново свидетелство.

 16. Zdr atanas sroka na c kategoriyata mi istica sled nyakolko mesece moga li po rano da ya podmenya I tryabva li da sa yavyavam pak na ispidi

 17. При изтичане на срока на валидност свидетелството за правоуправление се подменя само с представяне на медицинско свидетелство за съответната категория /и/ в МВР по местоотчет. Кандидатът не се явява на изпит. Може да се подмени по-рано, но няма смисъл- и без това новия срок е 5 год.

 18. здравейте,,интересува ме моята книжка е издадена на 9.11.99,,важеше 10 години…какво следва да направя за да я подновя -от гърция

 19. От Гърция не може! Идвате си тук и с медицинско свидетелство за съответната категория в МВР по местоотчет ще ви подменят свидетелството. Изпити не се полагат. Най-много да ви глобят .

 20. Iskax da popitam imat li srok na dadnost dokumentite koito davat ot avtoshkolata che sa vzeti i dvata ispita i kakvo ibrazovanie trqbva da imash

 21. Много време измина, откакто не издаваме никакви документи на кандидат-водачите. Всичко се изпраща в КАТ по електронен път. Но, на въпроса. Документите за завършен курс нямат давност- свидетелство може да си поръчате в КАТ когато можете. Само не зная дали там ще ви приемат старите образци или ще ви изпратят в учебния център, където сте се обучавали, за да ви оформят по електронен път. Просто опитайте-съберете необходимите документи и смело в КАТ. За да получите свидетелство за правоупрлавление е необходимо да имате най-малко ОСНОВНО образование. На документа за образование да пише СВИДЕТЕЛСТВО, а не УДОСТОВЕРЕНИЕ. Успех!

Запиши коментар