уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Шофиране през лятото

Както знаем, в Р. България,  ЗДП ни задължава от 01.11.  до 01.03 да управляваме автомобилите си и в светлата част на денонощието с включени къси светлини.  В останалата част от годината това е препоръчително. От КАТ казват, че вследствие на това, че автомобила се вижда от по-далечно растояние, са намаляли ПТП.  Готви се проект, според който в целия ЕС от  от 01.02.2011 г  автомобилите ще се движат целогодишно с включени къси светлини и в светлата част на денонощието.  Дали са намаляли ПТП или целта е да се продават повече акумулатори, крушки, да се глобяват шофьорите за неправилно използване на светлините? Не стига, че се плащат винетки, застраховки, данъци, скъпи горива ами и още нови изисквания. Дали администрацията, която е нечувано раздута и добре платена, си създава правила и после ги стоварва върху гърба на обикновенния човек, който и без това е достатъчно натоварен? Вие как мислите?

4 коментара към тема “Шофиране през лятото”

  1. Mai gledat vseki nov den da ni go na4ukat. Svetlinite-ta6ak rabota. Niama li um v glavata, ni6to ne stava!!!!!!!

  2. Не смятам, че циничният израз „гледат … да ни го начукат“ е най правилен. Щом се изсква в целия ЕС да се кара така – така ще се кара. Лично аз не съм против тази промяна и дори сега, когато не е задължително, си карам с светлини, защото съм по спокоен, че другите ме виждат. Но смятам и че преди да се въвеждат тези неща, тук в България, има по важни неща за разрешаване. Използвам възможността да изкажа възмущението си от организацията на движението в столицата. Още от сутринта на кръстовището на бул. Царица Йоанна и бул. Вардар светофът не работи и вече цял ден на мястото не е пратен регулировчик. Няма да Ви казвам в тази суматоха как се прави ляв завой. В същото време на около 500 метра едни чоже4ета с жилетки и стоп палки в ръце си седяха и изобщо не им пукаше. И това е една европейска столица.

  3. Наистина, реакцията на органите на реда в някои случаи е доста „странна“. Забелязва се от доста хора. Полу- шепнешком се говори, че няма престъпление без участие на орган.Не твърдя, че е така, но ако е така, кой ще стои на едно прекалено натоварено кръстовище и да диша изгорели газове? При условие, че най-натоварените кръстовища в столицата се наблюдават от камери и би било редно веднага да се реагира адекватно. И без това проблема със задръстванията е страшен. А както скоро научихме у нас на човек от населението имаме най-много служители на реда. В такъв случай има достатъчно хора…….

  4. аз пак искам да попитам следното.Живееикив нормална демократи4на страна нормално лие да бадат отказвани курсове по програми на по малки фирми и в са6тото време интересуваме как пак може да са давани на 4астни лица нее ли това в пален у6тарб на средния и дребен бизнес

Запиши коментар