уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Светлините през зимата

Много хора ме питат – с какви светлини да се движим през зимата? Не знаете ли? Не сте ли карали шофьорски курс?

Интересен въпрос! В ЗДП, чл. 70 е записано: „При движение през нощта и при намалена видимост МПС и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини, габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния номер“. И в ал.3 т.2 е доуточнено, че „от 01.11. до 01.03. задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини“. През останалото време на годината през светлата част на денонощието не е задължително движение с включени светлини. Целта на движение с включени и през деня къси светлини е една единствена – да се обозначи МПС, по-рано и по-добре да се забележи от другите водачи в тези трудни, зимни условия, при които стъклата са замъглени или мръсни отвън, особено ако чистачките не чистят добре или са замръзнали /ако не е заредено стъклоумивателното устройство със „зимна“ течност/, капките вода или кал, мъглата, сливане на автомобила с околната среда като цвят, умората от тежките преходи и разминаване с автомобили с неправилно регулирани фарове, за да се намали риска от ПТП.

А може ли да се шофира в мъгла с включени дълги светлини? …… ДА! Може. ЗДП разрешава. Стига обаче водача да вижда пътя пред автомобила. Иначе в мъгла е добре да има фарове за мъгла. Те се включват „само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж или други подобни условия„. Те се монтират по-ниско от основните фарове и значително по-добре осветяват пътя. Как се включват те? Могат ли да бъдат включени самостоятелно? НЕ! Защо? Ако са включени самостоятелно – кой ще свети отзад /габаритни светлини, светлина за осветяване на задния контролен номер/. Колко е добре, когато в мъгла караш зад друго МПС, ръководиш се от неговите габарити и спазваш дистанция.

А когато спрем? Задължително включваме габаритните светлини, като за предупреждаване на останалите участници в движението за различни опасности, когато МПС е спряло поради повреда или има участие в ПТП и не може да бъде отстранено веднага и се явява препятствие за другите участници в движението – аварийният сигнал. Кой е той? Едновременно включване на четирите пътепоказателя. Когато спрем принудително в лентата за движение , поставяме и светлоотразителния триъгълник: в населено място, извън населено място и по автомобилен път на 30 м. назад, при автомагистрала – на 100м. Добре е, ако има възможност разбира се, при светлоотразителния триъгълник да има и човек, който с ръка да предупреждава движещите се МПС. При спиране в аварийната лента на автомагистрала през нощта и при намалена видимост задължително включваме габаритни или аварийни светлини. Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само тогава , когато видимостта е намалена под 50 пм.

Може ли да използваме други светлини, не предвидени в ЗДП. НЕ ! А кога се движим на къси светлини?

 1. При разминаване – в този случай превключването от дълги на къси светлини става, когато растоянието между превозните средства е не по-малко от 150 м или в момента, в който насрещният водач подаде сигнал чрез превключване на светлините.
 2. При движение зад друго превозно средство на растояние, по-малко от 50 м.
 3. При движение по осветен участък от пътя.
 4. Денем – при теглене: влекача с включени къси светлини , а повреденото МПС – авариен сигнал или светлоотразителен триъгълник. При движение през нощта и в условията на намалена видимост и при неизправна осветителна уредба тегленото МПС трябва да има отзад в лявата страна червена светлина. Всичките тези неща се изучават в шофьорския курс.

Много водачи на МПС се правят на тарикати. Или разрегулират фаровете на своето МПС, или карат с включени единият на дълги, а другият на къси светлини. По този начин имат винаги включен един фар на дълги. Така те виждат по-добре, но пречат на насрещно движещите се. Следва изнервяне, умора, неправилна работа със светлините и ето ПТП. Ужасно е в тези трудни, зимни условия да стане ПТП. Хубаво е да се знае и правилно да се работи със светлините.

Кагато се отнасяш с уважение и толерантност към другите, те ти отвръщат със същото!

3 коментара към тема “Светлините през зимата”

 1. Abe majna, kvi kopeleta ima! Karat na dalgi i ne im puka! Spiram i psuvam! 6to polismenite ne im oberat knijkite.

 2. Имам въпрос относно използването на фаровете:
  кажете моля, за периода от 01.11 до 01.03 всяка година,вклчва ли 01.03 като краен срок на това задължение? С други думи – задължен ли съм на 01.03 да карам на фарове?
  Благодаря предварително!

 3. Уважаеми колега, и аз не мога да отговоря на този въпрос. Поставяли сме го на отговорни места и „отговорните фактори“ вдигат рамене. Това ДО- се тълкува различно. Едни го включват, други -не. За по-голяма сигурност, т.е. за да не ни „болят главите“е добре да се кара и на 01.03. на къси светлини. А пък от 2011 г май ще влезе в целия ЕС задължение през цялата година да се кара на фарове. Така , че този въпрос ще загуби смисъл в новите условия.

Запиши коментар