уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Превоз на товари

Един ден ми се наложи да превозя нещо голямо. Ама много голямо. Всички казват – това не може да се качи на ГОЛФ-а. Ама бай Ганьо нали е казал – кой, аз ли не мога? И го натоварих. Стърчи отвсякъде. Завързах го здраво. Обозначих го. И си пътувам, пътувам. И, изведнъж зад завоя – катаджия.“ Стоййййййй „- ми вика. И аз стоя. „Дай да видим какво караш, как го караш“и т. н. И аз давам. „Той /товара/ не е обозначен както трябва. Ще се наказваме“. А всичко беше точно. Нали ги знаем тези работи /и превозването на товари и приказките на катаджиите/!!!!!!!!. А вие знаете ли как се обозначава извънгабаритен товар денем и нощем? Помните ли какво сте изучавали в шофьорския курс?

9 коментара към тема “Превоз на товари”

 1. Превозването на извънгабаритни товари е наистина е актуална тема, особено като се има предвид увеличаване броя на автомобилите. Ама аз имам един друг въпрос. Тоя блог поддържа ли се въобще? От март месец никой ли не е проявил интерес към него? (Въпрос към администратора, надявам се че няма да се публикува)

 2. Бай Нено, благодаря ти , че си проявил интерес. Блогът се поддържа ежедневно, но такъв е интересът на повечето млади хора. Май по-добре е да се седи в кафето и да се клюкарства, а да се помисли за духовно израстване и усъвършенстване е проблем……Голяма част от нещата, които засягам в блога са актуални за всеки от нас , тук и сега, а и няма къде да ги прочетеш, но….

 3. А бе то в кафенетата нищо лошо няма, и аз преди 30 години ходех по кафенета. Всичко с времето си. Ама чух по телевизията веднъж, че имало как му се казва „Безжичен интернет“. Такова трябва да прекарат в кафенетата, та младите вместо да клюкарстват, да прочетат нещо или да си изкажат мнението, но то трябва и акъл.

 4. Интернетът е прекрасно нещо, но младите забравиха книгата. Забравиха азбуката. Започнаха да пишат на „интернетица“. А да не говорим за ценностите в живота.

 5. Азбуката няма да се забрави, тя трябва и за интернет. Друго е, че ние си имаме азбука и трябва да си я ползваме и в интернет, не да я чупим с латински букви. Още от едно време като млада си спомням, че се говореше за офиси без хартия. Е, ето че стават вече реалност.

 6. Как да забравят азбуката, като не могат да я запомнят. А без български език и литература и математика в живота какво…? Слаби в учението, слаби , арогантни и изключително агресивни в живота, слаби в държанието си на пътя и като водачи и като пешеходци. Комплексар човек и вързано куче го хапе – така перефразирано звучи една българска народна поговорка.

 7. Да това за азбуката несъмнено е така. Имам мои съученици, на които им се е случвало да си напишат грешно името. Но да оставим филологията и да говорим по темата за извънгабаритните товари. Лично аз си спомням от шофьорския курс, че за извънгабаритен товар се приема този, който излиза с повече от 0,20 метра отстрани на най-издадената част на превозното средство, а отпред или отзад – с повече от 1 метър. През деня той се обозначава с червен флаг. При движение през нощта се обозначава с бял светлоотразител или бяла светлина отпред и с червен светлоотразител или червена светлина отзад. Е ми общо-взето това е за извънгабаритния товар.

 8. Отлично! Е на това сега се казва отговор. На пръв поглед е нищо, ама не е така. Всеки трябва да го знае и да го спазва. От правилното обозначаване на извънгабаритния товар зависят много неща.
  А за извънгабаритните товари може още да се говори- височина, тегло, кога и от кого се взема разрешеншие, когато е по-голям от…….или по-тежък от…… , кога трябва придружител, при каква видимост се превозват, спиране, престой,паркиране и т.н. Но, това са вече големите товари. За водачите от кат. „В“ отговорът е прекрасен. Хубаво би било на всеки въпрос да се отговаря така. Напред и нагоре!

 9. Доста прочетох от въпроса до отговора но съм мн доволен, за кандидат-шофьори е доста полезно.

Запиши коментар