уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Отново на изпит!

От много време се готвим за практически изпит. Сериозно. Отговорно. Документи, кормуване, психологическа подготовка – на ниво. Автомобила – фурия. Един път се завършва шофьорски курс, един път се става шофьор. Настъпва дългоочаквания ден. И…….. един час преди започване – повреда в автомобила. Светна лампата на арматурното табло за акумулатора и температурата тръгна нагоре. Първата мисъл бе, че се е скъсал ремъка. Пистовият ремък. Така не се върти ротора на генератора /не се зарежда акумулатора/и не работи водната помпа /не работи охладителната система/. Опасно -следва прегряване и блокиране на двигателя. Спираме и гасим. Вдигаме капака и какво да видим? Оптяжната ролка блокирала и „хвърлила“ремъка. А беше сменена скоро заедно с ремъка. А той се напъхал между шайбата на двигателя и кожуха. Скъсал се. Лошо. А времето тече. Ще се провалим ли? НЕ! Късметлията си е късметлия. Магазинът на две крачки. Купуваме ролка и ремък. И едно ключе /звездогаечен/ 13 и за 10 мин., както си е на пътя, отстранявам повредата и автомобила „мърмори“ весело. Тю да се не види макар! Точно днес ли? Слава на Бога, всичко се оправи бързо. Хубаво, че ги разбирам тези работи. За съжаление не се изучават в шофьорския курс. Момчетата доста се притисниха от създадената ситуация. Ис право – бяха вложили много труд , време и средства, но видяха, че аз не се спирам пред разни трудности , се представиха отлично, за което им благодаря. Положеният труд не отиде на вятъра.

На изпит като на изпит!

10 коментара към тема “Отново на изпит!”

 1. Г-н Бояджиев, много благодаря за дадената до момента от Вас информация, която е полезна. НО!!! Крайно не съм съгласен със сравнението, което сте използвали,а именно,че контролните точки са „регулатор на страстите зад волана!“. Аз съм шофьор от 20 години, с категории A, B, C, D, E, M, T. Беше ми отнето свидетелството за управление, при минус 1 точка. И аз започвам да ходя по мъките, така както, сте го описали по-горе или по-точно, така както предвижда просташки измисления закон. НИКОГА не съм имал сериозни нарушения, от рода на ПТП или АЛКОХОЛ !!! Смятам, че можеше да има някаква толерантност за шофьори, хранейки себе си и семействата си, именно с това свидетелство. Точките ми свършиха, защото работата ми е на пътя. Ако бях фармацевт примерно, може би винаги щяха да са си 39. Употребилите алкохол, изтърпяват минимални наказания и свидетелствата им се връщат с всички придобити категории. Има „шофьорчета“, за които точките наистина трябва да са „регулатор на страстите зад волана“ и на много от тях мястото им не е пътя. Аз съм на 40 години и ми е много късно да уча за зъболекар или за майстор-готвач. Така че просташкия закон ми отряза ръцете за много повече от шест месеца, без да смятам паричните разходи. Така нашата „мила“ държавица се бори срещу безработицата. Справедливо ли е това според Вас?
  Конкретният ми въпрос към Вас е следният“
  Мога ли, в рамките на месец и при какви условия, да си възвърна B, C, D, E ?
  Благодаря Ви.

 2. Алексей, не зная дали ще ти стане по-леко, но те уверявам, че съм един от малкото хора, които те разбират и ти съчустват. И аз съм на пътя по цял ден и виждам какво става. С просто око се вижда, че има „наши и ваши“, че „за кон няма закон, а за кокошка няма прощка“. и др. Научавам, как виновни хора , със съдебни решения излизат „сухи“. Но……. живеем в нашата мила татковина! А по света така ли е? Как се прилагат законите? Знаем какво стана с Майк Таисън, Парис Хилтън, Мел Гибсън и др. звезди.Не ми се сърди, че използвам израза „регулатор на страстите зад волана“ . Тук визирам най-младите, току-що излюпените водачи. Те си позволяват много неща, въпреки малкия опит и знания.
  А на твоя въпрос отговарям-НЕ. За един месец не може да се възстановят всички категории. Само за кат. „В“ ще е необходим месец и половина- две седмици курс по теория, една седмица до изпит по теория пред ДАИ, една седмица до изпит по управление пред ДАИ и минимум една седмица до издаване на ново свидетелство. За другите категории е само изпити /без курс по теория/ , но и там ще отнеме по около месец за всяка. Много документи, много бюрокрация, много нерви и пари. За условията прочети пак публикацията за контролните точки. Ако решиш да действаш започни от утре /16.02.2009 г/ . Утре започват в цялята област курсовете по теория. Не губи време.Запиши се. Ако се въоръжиш с търпение ще успееш да си върнеш правата като водач от всички категории. Успех!

 3. Има ли възможност при познат инструктор (да кажем) да бъда пуснат на изпит след изпит, без да чакам нормативите от време? Един вид, наведнъж да представя всички положени изпити чрез съответните документи?
  Правилно ли съм Ви разбрал, че единствено за B категория трябва да премина и през листовки, и през практически изпит,а оттам нататък, само през практическата страна на нещата?
  Всеки изпит ли предполага и психо – тест?
  Благодаря Ви.

 4. Отговарям директно-НЕ. Не може и при познат и при не познат инструктор да бъдеш пуснат на всички изпити. Приета е процедура за явяване на изпит /Наредба 38/16.04.2004 г./Така е в държавната администрация. За всеки изпит се подават определени документи, плащат се държавни изпитни такси, като се започне от теоритическия изпит за кат.”В”. Чак при издържан изпит се подават документи за практически изпит за кат.”В”.. При издържан изпит се прави свидетелство за кат. „В“ в КАТ. Отново се подготвят и подават документи , плащат се държавни изпитни такси за теоритичен изпит вече за кат.”С”. Те са различни от тези за кат.”В”. При издържан теоритичен изпит се подготвят и подават документи, плащат се държавни изпитни такси за практически изпит кат.”С”. При издържан изпит се прави свидетелство за кат.“С“ в КАТ и т.н. за другите категории.Няма как да се спести време. Пример- теоритичните занятия за кат. „В“ завършват в петък около 21.45ч. , а изпитите по теория пред ДАИ са само в понеделник. Просто няма как от петък 21.45 ч до понеделник сутрин /събота и неделя са не работни дни/ да се внесат документи в ДАИ, където пък да се изготвят изпитните протоколи. Изпита отива за следващия понеделник. Ето как се губи една седмица. По подобен начин стои и въпроса с практическия изпит. А много време е необходимо за подготовка на документите, особено за големите категории: освен удостоверение от психолаборатория за някои категории е нужен и документ за стаж.
  За изпитите уточнявам: завършва се съкратен курс по теория за кат.”В”. Изпит пред ДАИ по теория.Успешен. Отиваш на изпит по управление пред ДАИ /без курс/. Успешен. Правиш свидетелството за кат.”В” в КАТ. Следва-директно на теоритичен изпит пред ДАИ за кат. “С”. Успешен. Директно на изпит пред ДАИ по управление. Успешен. Правиш свидетелството за кат.”С” в КАТ. и т.н. -изпит по ТЕОРИЯ и изпит по ПРАКТИКА.
  За удостоверението от психологическата лаборатория на ДАИ- за всяка категория трябва ново / в него се упоменава категорията , за която кандидатства водача/. Голям проблем е , но трябва да се извърви пътя, няма друг начин.

 5. Здравейте,

  преди около 16-17 години изкарах шофьорски курс в гр. Троян. Взех си листовките, но ме скъсаха на полигон. Изпитът беше в гр. Ловеч. Не се явих втори път, но си спомням, че тогава ми казаха, че имам право да се явявам на изпити винаги за напред.Сега живея в съвсем друго населено място. Ако реша отново да опитам да взема шофьорска книжка, трябва ли да изкарам пълен курс пак? Ако не , какво трябва да се направи и към кого трябва да се обърна или от къде да получа някакъв документ, че вече съм минал курс- от Троян, от Ловеч или от където живея сега?

 6. Здравейте,

  за да получите сега свидетелство за правоуправление от кат.“В“ е необходимо да запишете и изкарате нав, пълен шофьорски курс. Надявам се, че знаете, че изпитите се провеждат само в областните центрове на страната, с изключение на градовете Казанлък и Кюстендил. И така – изкарвате курса, получавате положителна оценка /ДА/ пред ДАИ и на двата изпита /теоритичния и практическия/. Събирате необходимите документи / те са изброени в моя сайт – ucheben.com – рубриката полезно/ и номерата на протоколите / по теория и по практика/ и си поръчвате свидетелството в гр Ловеч. Предстои Ви доста труд и средства, но няма друг начин. Желая Ви успех.

 7. Здравейте,порових се в интернет и не можах да намеря отговор на : имам категория В ,задължително ли е да имам категория В+Е за ремарке с товароносимост до 500кг.,ако е задалжително да имам категория Е то какъв е реда и колко струва.Благодаря предварително.

 8. В ЗДП, чл.150 а, ал. 2 т.6 е записано, че за да се тегли ремарке от водач с кат. „В“ е необходимо допустимата максимална маса на ремаркето да не надвишава 750 кг./ това е масата на ремаркето и масата на товара/ , а също така и допустимата максимална маса на ремаркето да не надвишава масата без товар на теглещото МПС. Във вашия случай не е необходима друга категория , за да теглите ремарке с товароносимост 500 кг.Пример: 500 кг товар, 200 кг-тегло на ремаркето=750 кг. Влекачът е около 850-900 кг. Няма нарушеншие на ЗДП. Не е нужна друга категория. За кат.“В+E“ се кара курс и изпит по управление. А за кат.“Е“ работата е много сложна Първо се изкарва категория „С . После се кара курс за кат „С.+ Е“, изпит по теория и по кормуване. Теглете си ремаркето спокойно с кат. „В“.

 9. Благодаря много.Това означава ,че доста полицаи трябва да отидат на опреснителен курс преди да ти зададът въпроса ( ами сега кво праиме).Бих искал да попитам и още нещо за да съм напълно спокоен,а то е (има ли указана и максимална дължина на ремарке с товараносимост до 750 кг.)

 10. Няма указана максимална дължина на автомобил с ремарке или на ремарке с максимална допустима маса до 750 кг. НЯМА! Някога имаше максимална дължина на състав от пътни превозни средства-максимум 22м /отнасяше се автомобилите за международен транспорт/. Може да си превозваме в автомобила или ремаркето много дълги товари /стига да не се влачат по платното и да са обозначени по съответния начин – денем или нощем/. А що се отнася до израза на контролния орган „сега кво праим“ – това означава, че няма нарушение, а трябва нещо да „кихнем“. Тъкмо за това е необходимо детайлно да познаваме ЗДП и да не се страхуваме да си търсим правата, особено, когато ни изнудват.

Запиши коментар