уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Новите изпити за водачи на МПС

http://www.rta.government.bg/protokolimps/plovdivdai.html -проверка на резултатите от изпита пред ДАИ на листовки.

Дойде и новата 2010 г. Да ни е честита и успешна. Но, с нея идват и промени при подготовката и изпитите на кандидатите за водачи на МПС.  Много се говореше за тези промени, но ето вече те са факт.  Най-вече промени ще има в начина на изпитване, както по теория, така и по управление. Изпитът по теория /листовки/ ще се провежда в специално оборудван кабинет.  Кандидатите ще отговарят на изпитните въпроси на компютър. Всеки ще каже-голяма работа.  ДА ама НЕ , както казва Петко Бочаров.  Наистина ще е голяма работа. Ще трябва много, ама наистина много да се чете и знае. Ще кажете защо?   Първо-компютърът зарежда въпроса и докато не отговориш, не зарежда следващия. Така отпада възможността да се оставят за най-накрая спорните въпроси. А ако се мисли много по един въпрос няма да стигне времето.  Второ– няма да има кой да подскаже! В залата ще присъстват квестори, вместо инспектора и инструктора.  А  не е ясно те до колко ще бъдат компетентни, а и дали ще искат да помагат, защото изпита ще се следи с видеокамери. Трето /най-неприятното/ – въпросите могат да бъдат с повече от един верен отговор, без верен отговор или трябва да се допълни отговор.  Аз го нарекох неприятно, но неприятно ще бъде за тези, които не са се подготвили отлично, подчертавам отлично.  Четвърто-орязват се мераците на мързеливите „богаташчета“. Теоритично няма никакви вратички за заобикаляне на правилата. Пето– подаване на документите за изпит и проверка на резултатите ще става лично от кандидатите. Резултатите няма да излизат веднага , както е сега , а след два-три дена.   Едно е ясно. Ще падне голямо четене. Горе-долу ЗДП ще трябва да се научи, е не чак   наизуст, но да се тълкува с разбиране. Материали за подготовка много. Стига само да има мерак за четене.

При повеждане на практическият изпит  в колата ще бъде монтирана видеокамера, която заснема действията на кандидат водача и инструктора, пътната обстановка пред автомобила, както и много други показатели-звук, скорост, време, грешки и т.н.  Инструкторът ще бъде на предната седалка. По този начин къндидатът ще „плува в свои води“ по време на изпита. Но при евентуално създадена сложна ситуация, с която не може да се справи,  няма да може да получи помащ от двойните педали на своя преподавател. По време на изпита стриктно ще се спазват всички изисквания /техника на управление, правила,време, км, кръстовища, завои, трудни ситуации, паркиране по няколко начина, реагиране на моментната ситуация на пътя/ и т.н. Свидетелство за правоуправление няма да бъде издавано дори при положителна оценка от изпитната комисия, ако липсва запис от видеокамерата. И това идва да ни подскаже, че подготовката по управление ще трябва да се провежда на супер високо ниво, съобразено с тези изключително недостатъчни 31 м/ч.  Ще трябва да се наблегне и на самоподготовката, и на допълнителни часове при преподавателя. Май ще трябва да се намалят цигарите, алкохола, телефонните разговори и скъпите дрешки и да се заделят средства за подготовка в шофьорския курс. На доста хора хич не им се дават парички за обучение, но после хилядократно плащат за провалени изпити или нанесени щети и вреди, вследствие на незнанието и неумението самостоятелно и безаварийно да се управлява МПС. Иначе-вечния кандидат водач!

Някои тарикати казват-ще караме без книжки. Държавата обаче започва да си стъпва на краката, санкциите се завишават, събираемостта на глобите се увеличава.  Така, че с по-добра подготовка в курсовете за шофьори и провеждане на изпитите горещо се надяваме на пътя да има знаещи и можещи водачи, дисциплинирани и толерантни, а  ПТП да бъдат сведени до миниму.

5 коментара към тема “Новите изпити за водачи на МПС”

 1. brat4e,s tiq novi izpiti napravo me 6okira!!! vaprosi bez otgovor,s dopalvane i bez,napravo ujas!!! zna4i lqtoto 6te pada 4etene za taq vezdesushta „C“ kategoria………….maleeeeeeeee,no ni6to po-trudno,zna4i po-sladko!

 2. Не се плаши. Че ще падне четене, ще падне. Но ако ускориш работата и се явиш на изпит преди 01.07.2010 г ще стане много по-лесно.

 3. Това с компютърните изпити ще се позабави около година-година и нещо, но сега постепенно ще започнат да променят нещата към антикорупция:
  -направиха изпита по теория пред ДАИ анонимен,а проверките на резултатите става в централите на ДАИ. Резултатите от изпита се изнасят поименно в сайта на ДАИ. Край на подсказването! Край на предаването на нерешени листовки и после изпитващия ‘услужливо’ да я реши! Изпита по теория ще е под видеонаблюдение, а листовките ще се пренасят САМО ЗАПЕЧАТАНИ.
  -до няколко месеца изпитващите ще сядат само на задните седалки- т.е. те няма да имат достъп до педалите. Изпита по кормуване ще се записва.
  ‘Скъсаните’ на кормуване ще могат да се явяват на нов изпит само след полагане на 4 /четири/ допълнителни часа.

  Има и още промени…но те не засягат толкова курсистите.

 4. Да колега, всичко е точно така. Това са част от мерките, които ще принудят хората да четат ЗДП, и да положат повече грижи при подготовката по управление. Но ….. да не забравяме , че живеем в страната на Андрешко…..

 5. http://www.rta.government.bg/protokolimps/plovdivdai.html
  Това е линка, където може всеки да провери резултатите от анонимния изпит на листовки.

Запиши коментар