уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Кандидат-водач на МПС

В последно време кандидати за водачи на МПС са повече млади хора. Млади, умни, съобразителни, паметливи, сръчни. Но…… за съжаление има и някои доста мързеливи и с изключително ниско интелектуално ниво.Не говорят правилно, не могат да пишат, не могат да четат, а общата им култура – на много ниско ниво. А това вече е много лошо нещо.

Родителите ги оставили на съдбата, в училище никой не им обръща внимание /ако въобще ходят на училище, а и да ходят-пушат заедно с учителите, които пък не си гледат работата, а само стачкуват за заплати/, обществото изобщо не го е грижа. И резултатът е на лице-ниско образовани, ниско интелигентни младежи, агресивни, пияници, наркомани и престъпници. Хора без морал, без всякакви ценности. И такива хора идват да се обучават за водачи на МПС. Каквито са си в живота, такива стават и като шофъори-недисциплинирани и некадърници. Зa два месеца инструкторът почти нищо не може да направи. В шофЬорският курс успява само да ги научи как се управлява автомобила, но повече- не става.

За да не бъда голословен ще дам един пример: разговор между курсист и инспектор по време на изпит /само за сведение- курсиста не е мой/. За по-голяма яснота курсиста ще бъде наричан К, а инспектора- И.

И. Ще завием надясно по “ Иван Вазов“. Знаеш ли коя е улицата?

К. Не.

И. Няма значение. Ще обясня. Тя е втората в ляво. А знаеш ли кой е Иван Вазов?

К. Не.

И. Как така не знаеш? …..Вазов е най-великия писател, поет, драматург у нас. Той е патриархът на българската литература. А знаеш ли кой роман е написал той?

К. Не.

И. Как така не? Написал е романът „Под игото“. А знаеш ли къде е роден И. Вазов?

К. Не.

И. Ама как така не? Той е роден в Сопот. А ти откъде си?

К. От СОПОТ !!!!!!!!!!

УЖАС, нали? Родители, отделяйте повече време на децата си! Те са ВАШИ! Те са бъдещето на България!

12 коментара към тема “Кандидат-водач на МПС”

 1. Ako tova e istina, nie ve4e ne sme naciq! Nie sme ni6to! Jalko………

 2. Ееееех, де да беше виц.. Най-лошото е , че не е единичен случай! Тепърва нещата затъват, а самочувствието и простотията растат………….

 3. Аз имам надежда и вярвам, че нещата ще се променят към хубаво.. ако не в живота на всички, то поне на тези, които искат и мечтаят за това!

 4. Абе, като гледам скоро няма да има оправия. Младите са едни такива арогантни, нахални. Никакъв свян нямат. Не знам накъде са тръгнали. Ама то си е така – каквито родителите, такива и децата. Ниско интелигентни родители-лошо възпитани деца и резултатът е налице.

 5. Здравейте!
  Аз ще се отклоня от темата. Искам да попитам относно загубата на точки и вследствие на това загубване правото на управление на МПС. Пише ли някъде в законовата уредба, че ако шофьор не успее да се пребори с психотеста три пъти, както е по закон и не успее да си възвърне правата, няма право да кандидатства отново като млад шофьор. т.е. да подаде документи, да си плати цял курс за Водач категория „Б“ и да си вземе книжка?

 6. Отговарям директно: може да се включи в първия пълен курс и да си вземе книжка , ако не е успял да си възстанови правата по каналния ред. Малко повече разходи, но като няма друг начин и това е изход. А може да се помисли и за някаква отстъпка в цената на курса

 7. imam li pravo da vlizam v kursa 16 godi ?

 8. За съжаление млади приятелю нямаш право да започнеш курса на 16 г. Трябва да навършиш 17 г и 9 месеца. На 17 г и 11 месеца можеш да се явиш на листовки. И чак на 18 /навършени / се явяваш на изпит по управление. До тогава учи ЗДП, управлявай семейния автомобил /само да не е по пътищата от републиканската мрежа/.

 9. Здравейте господин Бояджиев. Прочетох диалога Ви с Михаил, който очевиндно няма търпение да чака до 18. Вместо да управлява семейния автомобил извън пътя, не е ли по- добре, ако има 16 години и девет месеца, да го включите в курс за категория B1 (Б1)
  Категория B1 (Б1) – Малка кола (четириколесни моторни средства), с обем на двигателя над 50 кубика, скорост над 45 километра и с маса не по голяма от 550 килограма.
  За да започне курса за категория В1 (Б1) се изискват навършени 16 години и 9 месеца, и оригинал от дипломата за завършено основно образование (то на тия години няма как да има висше или средно).
  Курсът се извършва на автомобил категория B1 (Б1). Курсът включва теоретична и практическа подготовка. Управлението на автомобила се провежда на полигон, в населено и извън населено място.
  Теоретичният изпит е писмен. Решават се две изпитни листовки от общо 60 въпроса с разрешени не повече от пет грешни отговора. Практическият изпит се състои от управление в населено място.
  И така Мишо ще може на 17 да шофира.
  Надявам се информацията ми по темата да не е грешна.

 10. Да! По отношение на изискванията на ЗДП нещата стоят точно така. Но, винаги има едно „НО“! За да се проведе обучение с кандидати за кат. „В1“ са необходими много неща. Трябва да има достатъчно кандидати, а такива почти няма. Трябва да се закупи съответното МПС. Същото да бъде оборудвано, обозначено , да премине всички прегледи /а те съвсем не са малко/. . Да се внесе в ДАИ един куп документация. Да се получат съответните разрешителни. Да се проведе курс по теория само с тези кандидати – има разлика в темите, по които се готвят тези водачи. Разговарял съм с много млади хора. В голямото си болшинство предпочитат да се включат в курс направо за кат. „В“. Абсолютно съм сигурен, че ако имаше достатъчно кандидати, ще намерим начин да организираме тяхната подготовка, въпреки, че са млади и луди глави. А за управлението извън пътищата на републиканската мрежа като неправоспособен-това не съм го измислил аз. Но го поддържам. В годините, когато кандидатите за водачи полагаха и изпит на полигон, се препоръчваше самоподготовка с личния автомобил / за начално обучение -Упр. № 1и обучение на полигон-Упр. № 3/. И това от шефовете на ОУ на МВР. Нещо повече, имаше желание, разбира се при определени условия, кандидат водачите да се самоподготвят с личния автомобил и в населено място. Смея да твърдя, а се надявам, че и по-старите колеги ще ме подкрепят, че програмата, по която тогава водехме подготовката беше страшно много по-добра, и за нас, и за курсистите. Нямаше корупция, а имаше много висока успеваемост. А какво по-добро от един знаещ и можещ млад шофьор.

 11. Благодаря за пояснението по темата. Стана дума за полигони и искам да попитам каква е причината да отпадне изпитът на полигон. Според мен е редно задължително да се въведе отново този елемент, защото той ще даде възможност водачите да са по сигурни и точни в маневрите си. Смятам, че само потегляне, престрояване, разминаване и правене на няколко завоя на изпита по кормуване е твърде малко. По думите на дядо ми, като е имало упражнения и изпити на полигон, водачите са умеели да прокарват колата през „иглени уши“. Моят призив към тези като мен, младите водачи, е дори и да са взели книжка нека да отидат няколко пъти на полигон и да оттренират маневри, защото много често личният автомобил е с различни габарити от учебния. На тези, които живеят в София, им препоръчвам полигона на ул. Адам Мицкевич.

 12. Защо отпадна подготовката на младите водачи на полигон? Отговорът е много лесен и простичък. Защото ние /в България/ сме една опитна лаборатория, едни опитни зайчета. Дойде ново управление, идва нов начин на подготовка, нов начин на изпитване и т.н. Загърбват се такива добри и проверени в практиката методи на подготовка, като този през 80-те години /начална подготовка, междинен изпит, управление по шосе, управление на полигон на преден и заден ход, управление в град по улици с малко движение, управление по шосе нощем, управление в градски условия по улици с интензивно движение- денем и нощем. Изпит по теория и устен и писмен. Хората четяха и знаеха / сега не е така/. Изпит по управление- на полигон /скоростна отсечка и маневриране с автомобила на четири елемента/ и в градски и извънградски условия.В своята 40 годишна практика съм преживял какво ли не. Но въпреки промените нещата не вървят.
  По тази тема съм разговарял с хора на изключително високо ниво. Мнението е, че в Европа нямало полигони, при паркиране нямало жертви, не достигали местата за полигони. А ние, професионалистите, на които животът е минал в учебния автомобил знаем, че полигона е много полезен, че дава на курсистите умения, шанс утре да се справят с много и неясни ситуации. Особено сега , в постоянно изменящата се ситуация. Едно качване /слизане/ с автомобила на паркинга на един МОЛ е ужас. Ако имаше подготовка на полигон нямаше да е така. Поддържам идеята за подготовка и изпит на полигон. Само за справка- изпитът се провеждаше пред погледа на всички курсисти и много роднини. Нямаше никакъв начин за уреждане на изпита. Важеше правилото-„който го може го може„. А щом го може в изпитна обстановка, пред погледа на инспектор и много други, го може и после, когато е сам. А за да го може трябва практика. И днес наблюдаваме някои млади водачи, особенно от нежния пол, на които особено много им липсва подготовката на полигон. Изводът е, че трябва да наблегнат на самоподготовката…..

Запиши коментар