уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Изпит по управление на водачите на МПС

След неколкократно отлагане видеозаснемането на изпита по управление на МПС вече е факт. Не се сбъднаха предварителните намерения инспекторът да стои на задната седалка, но и така е добре. Вече е по-друго.  Увяхнаха мераците на мързеланковците и тарикатите. И така трябва. За да шофираш на пътя трябва да си завършил шофьорски курс и да знаеш и да можеш да управляваш безопасно МПС. И да го покажеш. Снимането нарушавало човешките права на кандидат-водача. А когато той поради незнание или неумение нарушава изискванията на ЗДП и вследствие на това прави пътно-транспортно произшествие с убити и ранени? Кое ще гледаме-клечката в чуждото око или гредата в нашето. Работата е -яка подготовка , качествен изпит и контрол на пътя! Да се знае и да се може! А който нарушава -да си плаща.                                                                                                                  На всички ни е ясно ,че трябва нещо да се промени. И наистина е така. Но какво може да направи обикновения човек? Може да направи най-трудното и същевременно най-лесното-да промени себе си към добро. Като водач да спазва стриктно изискванията на ЗДП, да бъде толерантен.                                                              С настъпване на коледните празници да си пожелаем повече усмивки и по-малко сълзи.                                                                                                                                                  Весела Коледа и на добър път!

2 коментара към тема “Изпит по управление на водачите на МПС”

  1. Защо в страните в които не е задължително потребителят на услугата обучение на кандидати за водачи на МПС да се обучават във фирми, няма задължителен минимум от часове, жертвите на милион жители са в пъти по-малко от РБългария?Холадия и Великобритания имат за 2010г.38-39 жертви на милион жители, а РБългария 102 жертви от ПТП?Защо в чужбина , където потребителят определя условията за извършване на услугата, жертвите са по-малко, а тук където държавата регулира бизнеса по закони и наредби от времето на плановата икономика, жертвите са в пъти повече?Защо в чужбина потребителят договаря условията за извършване на услугите, а тук има право да договаря само цената за пакет услуги?

  2. Трябва да се смени подхода към съставяне на въпросите и отговорите в листовките.Страните с най-малко жертви на милион жители , не изпитват за знания на правила и забрани!Там изпитът е в две части , за последиците от неспазване на правилата и забраните, за приложението на ЗДвП, като инструкция за управление на МПС, а не дискусия на юристи!Втората част на изпита по теория , проверява уменията на кандидата да прогнозира и избягва ПТП! Тези неща липсват на нашите водачи на МПС, а иначе всички са адвокати?

Запиши коментар