уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

ИЗПИТИ ПО ТЕОРИЯ СЛЕД 15.03.2013 г

     Да станеш водач на МПС не е лесна работа. Подготовка, изпити. Лоша работа. Пък и на изпитите видеокамери-няма мърдане. Трябва да се знае и да се може. Вземат се все по-сериозни мерки срещу корупцията на изпит.  Например по теория. Част от явилите се  ще държат изпит не на хартиена листовка, а на таблет.    Снимка, която всеки курсист ще си прави сам с таблет , преди да започне да решава листовките на теоретичния изпит с компютъра, ще пази от купуване на шофьорски книжки. Това стана ясно вчера след като в транспортното министерство бе представена новата електронна система за изпитване на кандидат-водачите.Беше направен опит  нееднократно  решаване на  листовките без снимка, но тестът не стартира.
Много е съмнително   продавачите на книжки да усвоят уменията на холивудските майстори на макиажа. Още по-малко да набират хора с познания по правилника, които във всяко време да приличат на съответния кандидат и с грим и перука да минат за титуляра       След въвеждането на електронното оценяване на тестове  се премахва субективният фактор на директен контакт между кандидата и квестора който досега с шаблон проверяваше верността на отговорите. Именно така досега ставаше подмяната на пълната с грешки листовка с правилната.Новият електронен тест преминава през специален скенер, сложен в куфар, и резултатите излизат на момента. С таблетите кандидат-водачът вижда какво е направил, преди да  върне устройството. Машинките са така направени, че да могат да се използват само за тази цел и е невъзможно да се свържат с интернет.До сега кандидатът може само веднъж да задраска верния отговор, на таблета може да се върне назад и да го поправи. Сред новостите на теста е теоретичната възможност повече от един отговор да бъде верен. Така курсистите вече не могат просто да наизустят отговорите от примерните тестове, а трябва да са добре подготвени.  Листовката на таблета изглежда като тази на хартия и от кандидата не се изисква висока компютърна грамотност, но все пак трябва да може да чете. Хубавото е на таблета , че веднага след попълване на теста дава отговор ДА или НЕ на резултата от изпита.Тестът на таблети ще се провежда редом с хартиените тестове в 87 центъра в страната. Частните школи, одобрени от ИА „Автомобилна администрация” за провеждане на тестовете, са 60 в цялата страна. Те са оборудвани с видео наблюдение  и всички необходими средства, както е по Наредба 28. Отделно автомобилната администрация разполага с 27 центъра за изпити за водачи.

Ежегодно се провеждат  130 хил. изпита за водачи от различни категории в цялата страна.  Според наредбата от 1 март т.г. най-малко 25% от тестовете трябва да се провеждат на таблети. Кандидатите обаче са в правото си да заявят дали искат хартия или таблет. Ако се случи група, която иска само таблети, организацията ще бъде направена по съответния начин. Според плана от 1 януари 2014 г. 50% от тестовете ще са на таблети, от 2015 г. – 75 на сто от тях, и от 2016 г. абсолютно всички теоретични шофьорски изпити ще са на таблети. Този процес в Германия е текъл 10 години,  а у нас ще премине за четири.. Фирмата, която е натоварена с осигуряване на хартиените листовки, започва да заменя единия вид изпитващо устройство с другия.

Цената на изпита за кандидатите  едва ли ще остане същата след въвеждането на таблетите.  Това е сериозна  инвестиция и ще се изплаща  за не една  година.

     Край на субективното оценяване. Таблетът позволява налагане на драконовски мерки по отношение сигурността на самия изпит. Компютърът за разлика от проверяващия на ръка е безпристрастен, камерата му не може да бъде излъгана. Със сигурност ще се търсят начини да бъде преодоляна системата, но упражнението ще стане толкова скъпо, че няма да си струва.

     Многократно бе повдиган въпросът дали системата няма да обърка курсистите, да ги стресира и те да грешат.  100% от новите автомобили са с компютри на борда. И ако кандидат-водачът не може да се оправи с един  таблет с елементарен интерфейс, за какво управление на автомобил да говорим?

Безпристрастна система за оценяване на шофьорските изпити бе необходима от години, а след налагане на видеозапис на изпита по кормуване с таблетите се  затвори  веригата.  Процесът на въвеждането на теоретичен изпит само на таблети в Германия е отнел 10 г., у нас това ще се случи едва за 4.

За сега ще се ползват таблети на Автомобилна администрация. Школите, одобрени за провеждане на теоретични изпити ще ги получават в деня на изпита и после устройствата ще бъдат прибирани обратно.

       Нашата изпитна система по теория на таблети получи първа награда на пловдивския панаир за иновативност. На практика няма по-добре измислена изпитна система в Европа.       Когато курсистът натисне копчето за снимане на таблета, се задейства автоматична система за видеозапис, която следи лицето му през цялото време. Тя прави и контролни снимки през няколко минути, за да не може след първоначалния кадър на негово място да седне познавач на правилника. Следващата цел е профилиране на  теоретичния изпит. Ако кандидатът се явява на изпит за категория В, няма  нужда да познава означенията на камионите и техния тонаж например. Кому е нужно такова наизустяване? В крайна сметка водачът на пътя трябва да шофира разумно и безопасно, а не да се удря по челото, че изпреварва камион, който тежи 15 тона.Сайтовете за групова търговия залети от примамливи оферти .Питомци на евтини школи се явяват по 8 пъти на теорияШофьорските курсове менте удариха дъното от 250 лв., Това  гласи обява в сайт за групова търговия. Като бонус са посочени  31 допълнителни часа кормуване. Отделно се плащат само таксите за вътрешен изпит и явяване пред ДАИ, които са доста солидни.  Според експерти от легалните автошколи, чиято цена за обучение на теория и практика варира между 750 и 850 лв., курсистът няма да може да плати само горивото за курса със сумата от 250 лв.  Има случаи, в които слабо подготвен кандидат във фирма менте, не може да мине вътрешен изпит повече от 8 пъти, а всеки път цената за него е 50 лв. Обаче преобладаващата част от нереално изгодните курсове /МЕНТЕ/ варира в диапазона от 300 до 350 лв., като най-често обявите за тях са разлепени по автобусните спирки.  Къде му излиза евтинията, когато плащаш такива междинни такси по много на брой, а и подготовката по управление е много ниска.   Проверки на автомобилната администрация доказа, че школи менте фалшифицират документацията си. На хартия излиза, че провеждат обучение на бъдещи водачи в 3 сутринта . Сред нарушенията са дневници за подготовка, попълнени със седмици напред за проведени часове, където курсистите вече са се разписали. Част от тези школи са открити на адреси на частни жилища,  други са представлявали празни помещения на много отдалечени от всякакъв  транспорт адреси.От Автомобилна администрация обявиха, че са започнали постоянни проверки на центровете за подготовка, които предлагат съмнително ниски цени.

Тя работата е ясна- трябва да се изкара един добър шофьорски курс. Той си струва цената

И така- на изпит като на изпит. Трябва да се знае, да се може и да се покажат знания при решаване на тестовете, било на хартиен носител, било на таблет.

4 коментара към тема “ИЗПИТИ ПО ТЕОРИЯ СЛЕД 15.03.2013 г”

  1. iskam da vzema ispita po teoria sichko usam na uchil no se me kasat po teoria nemojemli da na pr neshto da gozema

  2. Млади момко, единственото което може да се направи е ти да го направиш, т.е. да сядаш и да учиш ЗДП. Щом те „късат“, явно не си го научил както трябва. Най-вероятно, има много сериозни пропуски в подготовката.Потърси помощ от преподавателя по теория в учебния център, в който си завършил курса.Учи-това е пътя!

  3. ne moje li da si uredq knijkata.kusat me dva puti na kormuvane.tozi put reshih da si q platq

  4. Мария, учебните центрове за подготовка на водачи на МПС не са бакалници. Там не се продава и купува нищо. Това, че са те скъсали не е проблем. Тъкмо ще се видиш пак с любимия преподавател, ще практикуваш още малко, ще се ошлайфаш в нелесната задача да се управлява автомобила безопасно. За да получиш оценка ДА на изпита наистина трябва да знаеш и да можеш. Иначе на пътя ще има още един потенциален убиец, което е ужасно.Препоръката ми е да смениш или преподавателя , или учебния център и доста по-сериозно и отговорно да се отнесеш към подготовката си. Място за паника няма. Явно трябва още малко. Успех!

Запиши коментар