уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Избирам да пътувам безопасно

Много неща се учат в шофьорският курс.  Добрият преподавател освен, че обучава задълбочено младите водачи, отделя много време, усилия и труд за тяхното възпитание. Обучението и възпитанието са единен, неразривен процес. Нарушението му винаги води до катастрофални последици / и в буквалния и в преносния смисъл/. Добрият водач трябва да знае, да може и да прилага на практика знанията и уменията си, да предугажда действията на останалите участници в движението и адекватно да реагира на създадената ситуация.. Често много неща се подценяват, недообмислят и….. белята станала. Защо? Има една народна поговорка-„Когато се обърне колата, пътища много“.Защо да се стига до там?  А както знаем лошото става бързо. За да върви всичко както трябва, водача е необходимо да се съобрази с много неща.  Предлагам на вашето внимание някои правила,/ нямам претенции, че с това въпроса се изчерпва/, спазването на които биха довели до приятно и безаварийно, безпроблемно пътуване.

Правила за безопасно шофиране.

– Не излизайте на пътя с износени гуми. Не рискувайте. Зимният период карайте непременно със зимни гуми. Носете в багажника вериги против боксуване. Поддържайте автомобила технически изправен.

– Не си определяйте и не си уговаряйте предварително час на пристигане, защото евентуално закъснение ще ви подтикне към рисково управление с по-висока скорост и нарушение на ЗДП.

– Преди пътувания -на гости или на заведение-определете водача от компанията, който ще ви вози обратно. Уверете се, че той ще остане трезвен.

– Правилво възпитавайте децата си. Дръжте контактните ключове на автомобила на сигурно място, за да не могат те да „повозят“ приятелите си като неправоспособни.

– При попадане в задръстване запазете спокойствие. Проявите на нервност и агресия , опитите за рискови маневри няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията.

– При автопроизшествие, в което нямате участие, помогнете за обезопасяване на ситуацията и помогнете на пострадалите.

– Ако попаднете в задръстване в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и люка и останете в автомобила.

– Не се притесняваите да направите забележка на водачът, който ви вози, ако превишава скоростта или извършва рискови маневри.

– Ако забележите пиян пешеходец на платното за движение, за когото има реална опасност да бъде блъснат от други ППС, спрете и го изведете извън платното за движение. Обадете се на тел. 166.

– Не превишавайте скоростта на движение. Не винаги, който бърза стига рано. Не забравяйте, че в населените места се  движат много забързани пешеходци, някои под въздействието на алкохол, други с проблеми, често облечени в тъмни дрехи, които се сливат с околната среда или тъмнина, както деца и животни. Лошото е, че те могат внезапно да се появат пред автомобила. А той не може да бъде спрян мигновенно.

– Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуване и настоявайте всички пътници в автомобила да сторят това. Това изискване се отнася и за пътниците на задната седалка.

– Обърнете специално внимание на децата, когато са на задната седалка. От коя страна на автомобила да се качват и слизат. Как пресичат пътя.

– Отделете повече внимание при превоз на опасни  и извън габаритни товари и при теглене денем и нощем и при намалена видимост.

– Съобразявайте се с предизвикателствата, които ви предлага пътното платно и другите участници в движението.

– Не управлявайте автомобила в болестно състояние или след употреба на лекарства, които забавят реакциите на водача.

Управлението на автомобила е и лесна , но и трудна задача. При добра подготовка на водача, при добра подготовка на автомобила,  при стриктно спазване изискванията на ЗДПи проява на дисциплинираност и толерантност на пътя пътуването е истинско удоволствие.

Един отговор към тема “Избирам да пътувам безопасно”

  1. И едно предложение – да се забрани на жените да сядат зад волана. Така ще намалеят произшествията.

Запиши коментар