уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

ЗЛАТЕН КОНТРОЛЕН ТАЛОН

От втората половина на 2007 г. започна издаването на „Златен контролен талон“ на водачите на МПС на мястото на обикновения /зелен/ талон.

Не е нужно да се кара нов шофьорски курс за да се сдобиеш с такъв талон. Всеки водач, който има най-малко 6 г. стаж, и през последните 6 г. няма никакво, ама никакво наказание /с квитанция, фиш, акт и др./ има право да получи този талон срещу такса от 1 лв. и много чакане.

Какви привилегии има водач, който притежава този талон? Той може да направи едно единствено нарушение, за което би трябвало да бъде наказан с акт и отнемане на контролни точки. В този случай нарушението не се наказва, а само се отнема златния талон. Естествено се връща зеления талон. Явно целта е да се стимулират водачите да спазват изискванията на ЗДП, да не правят груби нарушения. Тя поговорката гласи- „юнак без рана не ходи, ученик без двойка и войник без въшка“ .Или -„прекаления светец и Богу не е благ“. Но …….поговорките са си поговорки, а иначе всичко се променя, само лудите-не. Ние не сме луди и ще се променим, ще управляваме автомобилите си правилно, безопастно и без нарушения. Нека да си спомняме по-често какво учехме в шофьорския курс.

Желая на всеки водач да получи такъв златен талон и да го задържи до дълбоки старини!

3 коментара към тема “ЗЛАТЕН КОНТРОЛЕН ТАЛОН”

  1. И аз иска такъв :)… дано да успея да го получа след шест години 🙂

  2. bih t eli mi otgovorili na 1 vapros?-ako imame knijka no e vse o6te v kat i karame s talona kakvo 6te e nakazanieto ako ni sprat?

  3. Този въпрос има два отговора. Подавате си документите в КАТ. За издаване на книжката е необходимо технологично време /5 работни дни или един месец- в зависимост от поръчката/. На края на съответния период книжката отива от лабораторията, където се прави в отделение „Пътна полиция“, където в компютрите и на хартиен носител се внася информация за съответния водач. Чак тогава водачът е водач. И така на въпроса- ако бъде хванат, че управлява само със зеления талон водача е в нарушение. Наказанието е различно. Ако бъде хванат, докато се прави свидетелството и то не е отишло още в КАТ, / водача още няма досие/ наказанието е като за управление на МПС без свидетелство за правоуправление. Ако бъде хванат, когато свидетелството е в КАТ, / водача не си го е получил още/ и на него му е направено досие, т.е., той е документиран водач, се таксува като нарушител, който не си носи свидетелството за правоуправление и наказанието е по-малко. И тук пак е първостепенен субективния фактор. Във всички случаи НЕ КАРАЙТЕ само с талончето. Вземете си книжката, в талончето се записва нейният номер и тогава всичко е наред. Книжка без талон или талон без книжка са невалидни у нас.

Запиши коментар