уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Сменихте ли гумите?

Колелото! Това супер творение на човека. Няма го в природата. Какъв дълъг и интересен път е извървяло то от сътворението си до днес.

Днес колелото върха. Особенно на автомобила. Джанта и гума. Видове джанти и още повече видове гуми.

И по гумите надписи, цифри, букви… Знаете ли какво означават те? Знаете ли как да си подберете гума за летния сезон или гума за зимни условия. Който завършва шофьорски курс получава малко информация по този въпрос.

Посетете www.avtogumi.com (меню Полезно).

Сменихте ли летните със зимни гуми?

Ако не сте – побързайте. Изберете точните гуми. Особенно тези, които карат малко и тези, които карат много. Няма нормативен документ, който задължава водачите да сменят летните гуми със зимни, но го изискват усложнените условия на движение.

По друг начин стои автомобила на заснежения или неопесъчения път. Друго е. По-лесно се спира. По-устойчив е. Не буксува. Не застрашава останалите. Малко ли е това?

Най-добре е да има комплект джанти с монтирани на тях зимни гуми и комплект джанти с монтирани летни гуми и в началото на сезона само да се сменят на втомоабила.

Преди да се монтират е добре да се напомпят до необходимото налягане, предписано от завода производител, натоварването и начина на експлоатация и да се балансират – предните и задните. И по време на експлоатация да се въртят. Целта е правилно и равномерно износване.

Необходимо е да се провери и резервната гума. Ще бъде много добре, ако в багажника чакат и комплект вериги. Знаем, че те се монтират на колелата, които се задвижват от двигателя.

И накрая бих казал, ако не се налага, да не се пътува непременно в сложните зимни условия. Не всички водачи, визирам младите са подготвени за движение в зимни условия. По-голямата част от тях завършват шофьорски курс през лятото, а тогава условията са други.

При добра подготовка на водача и автомобила, при съобразяване с новите условия на управление, има предпоставка за безаварийно пътуване. Напролет – пак с летните гуми. Важното е да има добро сцепление на гумите с пътната настилка и при добро подбиране на скоростта, дистанцията, страничните растояния, управление в завой, мъгла, т.е. при стриктно спазване изискванията на ЗДП и правилно реагиране на създалите се пътни условия, на което се учим в шофьорския курс, да не се допускат пътни транспортни произшествия.

Запиши коментар