уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Електронен паспорт на водачите на МПС

Предстои въвеждането на доживотни шофьорски паспорти под формата на лични магнитни карти, в които се съдържа цялата информация за водача – от първия ден на обучението му, през полаганите изпити и овладените категории.  В момента вече се разработва техническо задание и според специалистите системата може да бъде повсеместно изградена и внедрена за срок от 3-4 месеца.

Борбата с продажбата нашофьорски книжки, фиктивно обучение и изпити у нас минава през пълна електронизация на процеса и постоянно видеонаблюдение, .  Отпорът срещу видеонаблюдението е неистов, обжалванията текат въпреки две решения на КЗК в полза на новата система. Независимо от тези напъни процесът, който е започнал, е необратим..

Идеята за шофьорския паспорт започва от въвеждането на електронна листовка /пролетта на 2011 г/, която да се съхранява в електронен архив. Така хартията ще отпадне като носител на информация . Системата не може да бъде пробита, защото ще е само вътрешна мрежа и всяко влизане в нея ще оставя следа.

Магнитният шофьорски паспорт ще се издава на човек за цял живот и всеки етап от неговите тестове ще бъде записан на него. Електронната система следи етапите на обучението да бъдат правилно въведени, да не се получава рязко „наливане“ нашофьорски знания и умения. Провеждането на вътрешен изпит също ще бъде отразено върху паспорта. Ако загубите документа, ще се вади дубликат.

С паспорта ще се работи по следния начин – отивате на теоретичен изпит и сядате пред монитор и клавиатура като в телевизионна игра – никой не може да се оправдае, че не може да работи с две копчета! Компютърът предварително е определил в коя зала ще се проведе изпита ви. Ако я сбъркате и пъхнете картата си в съответния слот, системата ще ви уведоми, че не сте за тази зала и няма да ви генерира изпит

Ако всичко е наред и сте покрили всички условия – последователност на обучението, вътрешен изпит, листовката се генерира на момента с персонален протокол, вашето име, ЕГН. Когато приключите теста, вече знаете дали знанията ви са достатъчни за шофьор или не.

С електронния паспорт ще вървите за следващи категории, за опреснителни курсове, за изпит ако са ви взели книжката, за възстановяване на точки и резултатът ще излиза мигновено.
За сега еквивалент на тази система не съществува никъде в Европа и единствено в Япония е създадено нещо подобно, но там целият процес на изпита минава през симулатор.

Картата ще струва най-много 10 лв.

Най-много 10 лв. еднократна такса ще струва издаването на електронния шофьорски паспорт. В случая нито държавата, нито учебните центрове ще дават някакви пари за нея, а екипът, който я разработи, ще печели от еднократната продажба на тези карти. Реално загуба или оскъпяване на процеса няма да настъпи за никоя от заинтересованите страни – държава, центрове за обучение и водачи.

Като идея – добре. Дано да се осъществи, но дали ще има ефект? Май ни омръзна от експерименти, и то скъпо струващи.  Зщо не се направи най-лесното-да се отрежат краката на корупцията. Ще кажете-това е трудно. Не, не е трудно, само иска политическа воля.

3 коментара към тема “Електронен паспорт на водачите на МПС”

  1. екипът, който я разработи, ще печели от еднократната продажба на тези карти.
    Реално загуба или оскъпяване на процеса няма да настъпи за никоя от заинтересованите страни – държава, центрове за обучение и водачи.

    …..кой тогава ще плати за ел.карта…?

  2. Този въпрос още не е ясен. Когато му дойде времето да бъдат въведени и електронните карти ще се реши и този въпрос. Ако става дума само за 10 лв. -най-вероятно разходът ще се поеме от курсистите. Де това да е проблема!

  3. Това е предложено от хора които не са в час?По света такова нещо няма, защото е въведено онлайн обучение по теория и според Европейската Директива за услугите , трябва да се договаря свободно между клиента и фирмата !Хората не сме еднакви и не е нормално да определят минимум от часове по теория и практика ?!

Запиши коментар