уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Деца и родители

Децата – това чудо на природата! Най-желаното и най-съкровеното нещо в материалния свят. С трепет чакаш да се родят, с радост ги гледаш как растат. Детска градина, училище и докато се обърнеш, особенно в днешно време, улисан в осигуряване на насъщния, станали пълнолетни. И в един прекрасен ден заявяват: ще се записваме в шофьорски курс, ще ставаме шофьори! То хубаво, ама както гласи народната мъдрост, че шофьор и проститутка се раждат, трябва сериозно да се помисли „от всяко дърво свирка става ли“. Едно дете за да стане „яко“е необходимо ген, възпитание и среда. Генът си е ген, каквото Бог дал, но възпитанието и средата , в която растат и се формират като личности? В днешното забързано време много често забравяме за това. Грешим, като си мислим, че като сме осигурили храна и облекло всичко е наред. Де да беше така. За съжаление някои деца получават възпитанието си от улицата, а както знаем, то не е най-доброто. На улицата се научават , че може и по друг начин, т.е. да се постигне нещо без труд, да се заобиколи закона или има безнаказаност при извършване на престъпление, други са ценностите и т.н.

Да, но докато завърши шофьорски курс за да стане добър шофьор един млад човек трябва доста да се потруди , за да изучи ЗДП и да претвори знанията и уменията , които му дава преподавателя по управление, в навици. Навикът е втора природа-той дава команди за изпълнение, когато мозъка е „блокирал“и „не работи“. А както знаем, в момента средното образование е в голям срив, то следването на шофьорския курс ще е едно голямо изпитание.

Точно тук е мястото на родителите. Те трябва да направят от децата хора Има пет правила, които не трябва да се забравят цял живот:

  • първо – личния пример;
  • второ -да се обърне специално внимание на детето , да му се отдели време и да се изпълни непременно даденото обещание;
  • трето – да се погали, да се прегърне, за да усети любовта;
  • четвърто – да се отчетат успехите му и да се стимулира, а когато трябва – да се накаже;
  • пето – да се научи на самостоятелност,  труд и любов към книгата, да има ценностна система.

С труд всичко се постига, а книгата е отворен прозорец към света. От книгите може да се научи , че в нашия свят има и материални и духовни ценности , и че не бива да се робува само на едните, а е хубаво те да вървят ръка за ръка. Така живота се осмисля и благата, които получава човек са трайни и сладки. Всичко идва от семейството. Крушата не пада по-далеч от дървото. И в Библията пише – по делата ще ги познаете. Родителите са тези, които трябва крачка по крачка, ден след ден, да направят от невръстното дете зрял и улегнал, образован и интелигентен, отговорен и трудолюбив наследник. Би било добре, ако се започне от ранна възраст. Норми на поведение, правила за движение по пътищата, качване и слизане от автомобила, колани, отношение към другите участници в движението и околната среда и т.н. С личния пример да се насажда уважение към законите и тяхното спазване, в часност ЗДП. А с тези качества се става и един кадърен и дисциплиниран шофьор. От родителите зависи страшно много. Ще бъде много хубаво, ако всички родители си свършат добре работата по възпитание на децата и да им се радват до дълбоки старини. Трудно е и изисква много време и нерви, но си заслужава.

Един отговор към тема “Деца и родители”

  1. Браво! Много ми хареса. 🙂

    Абсолютно си прав за всичко. Децата са като гъба – попиват всичко, на което стават свидетели.

Запиши коментар