уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Деца и родители

Децата – това чудо на природата! Най-желаното и най-съкровеното нещо в материалния свят. С трепет чакаш да се родят, с радост ги гледаш как растат. Детска градина, училище и докато се обърнеш, особенно в днешно време, улисан в осигуряване на насъщния, станали пълнолетни. И в един прекрасен ден заявяват: ще се записваме в шофьорски курс, ще ставаме шофьори! То хубаво, ама както гласи народната мъдрост, че шофьор и проститутка се раждат, трябва сериозно да се помисли „от всяко дърво свирка става ли“. Едно дете за да стане „яко“е необходимо ген, възпитание и среда. Генът си е ген, каквото Бог дал, но възпитанието и средата , в която растат и се формират като личности? В днешното забързано време много често забравяме за това. Грешим, като си мислим, че като сме осигурили храна и облекло всичко е наред. Де да беше така. За съжаление някои деца получават възпитанието си от улицата, а както знаем, то не е най-доброто. На улицата се научават , че може и по друг начин, т.е. да се постигне нещо без труд, да се заобиколи закона или има безнаказаност при извършване на престъпление, други са ценностите и т.н.

Да, но докато завърши шофьорски курс за да стане добър шофьор един млад човек трябва доста да се потруди , за да изучи ЗДП и да претвори знанията и уменията , които му дава преподавателя по управление, в навици. Навикът е втора природа-той дава команди за изпълнение, когато мозъка е „блокирал“и „не работи“. А както знаем, в момента средното образование е в голям срив, то следването на шофьорския курс ще е едно голямо изпитание.

Точно тук е мястото на родителите. Те трябва да направят от децата хора Има пет правила, които не трябва да се забравят цял живот:

 

Първо:      Личншя пример

Второ :    Да се обърне специално внимание на детето , да му се отдели време и да се изпълни непременно даденото обещание;  Подарете му подкрепа Само една дума на одобрение могат да накарат детето ви да се почувства по съвсем различен начин – състояние, което да го зареди с енергия и мотивация.Нека децата ви знаят, колко ги цените. Нека знаят, че вярвате в тях.Не забравяйте да им напомняте за това.

Това е подарък, който никога няма да може да върнете назад. И това е един от най-ценните дарове, които можете да поднесете на своето дете.Подарете им време с вас, работата ви може да почака…Времето само по себе си не е достатъчно.Трябва да сте изцяло в него, да сте тялом и духом с детето си.А не просто да отбиете номера като го заведете в парка, а в главата ви все още да работите! На пръв поглед това звучи естествено, но все по-често изпитваме затруднения да се фокусираме и да бъдем истински с детето си.Бъдете близо до него! Не изпускайте тези моменти.Поощрявайте амбициозните желания на вашето дете.Това ще му позволи да постигне много или поне да се опита да постигне повече от останалите – може би дори повече, отколкото можете да си представите.

Трето – да се погали, да се прегърне, за да усети любовта;И все пак за децата е важна родителската любов и топлината на прегръдката, независимо дали са на 7, 20 или 30 години! Помнете, че колкото и голямо да е вашето дете, никога не е късно да го прегърнете или целунете и по този начин да изразите своята любов.И все пак не прекалявайте, защото това може да бъде нож с 2остриета…

четвърто – да се отчетат успехите му и да се стимулира, а когато трябва – да се накаже;Помогнете на детето си да открива красотата във всичко, което види и във всеки, който срещне. Покажете му разнообразието в изкуството и многообразието в човешките душиДецата са си деца и често са под влиянието на неудържимо веселие, което понякога изисква огромното ви търпение. Дайте им пространство, където могат да експериментират, изследват и грешат. Покажете им, че това не е толкова страшно. Не ги критикувайте. Дайте им възможност да допускат грешки Заредете ги с надеждаНадеждата придава сили, формира издръжливост и ги зарежда с решимост. И дори в трудни времена и моменти на отчаяние тя им помага да вървят напред.Надеждата придава сили, формира издръжливост и ги зарежда с решимост. И дори в трудни времена и моменти на отчаяние тя им помага да вървят напреНаучете ги да говорятс вас

Пет0:   Канете често малчугана да сяда на коленете ви, за да поговоритеТова е едно от най-важните неща, на които може да научите детето си, ако искате и когато порасне да бъде отново близък приятел с вас, който споделя тревоги и радостин.Научете децата на любов към домашното огнище Да знаеш, че вкъщи те обичат и чакат, да знаеш, че вкъщи ще намериш уют и топлина – това са едни от най-приятните и вдъхновяващи усещания в живота.Дава ли вашият дом тази топлина на детето ви?Научете ги да вярвят в човека до тяхВярност – това е поведение присъщо не само на нашите тела, но и действието на очите, ума, сърцето и душата. И да, децата забелязват и много тънко усещат такива неща?Да създават стабилно семействоДецата са си деца и често са под влиянието на неудържимо веселие, което понякога изисква огромното ви търпение. Дайте им пространство, където могат да експериментират, изследват и грешат. Покажете им, че това не е толкова   страшно.                                                          Не ги критикувайте  Съвместните обеди и вечери са прекрасна възможност да се съберете цялото семейство, да обсъдите изминалия ден или плановете за утрешния. Толкова прекрасна, че семейството, което не се храни заедно не се и развива заедно.   Стабилното семейство е онзи фундамент, върху който децата строят целия си живот            .Любов             За къде без нея

Един отговор към тема “Деца и родители”

  1. Браво! Много ми хареса. 🙂

    Абсолютно си прав за всичко. Децата са като гъба – попиват всичко, на което стават свидетели.

Запиши коментар