уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

„Виделото свещ не ще“!

Ха-ха! Днес спечелих на бас една каса биричка. По средата на шофьорския курс сме, а момчетата и момичетата не знаят, може ли да се тегли МПС по автомагистрала с гъвкава връзка? А? Вие как мислите? Който отговори правилно-една биричка.

9 коментара към тема “„Виделото свещ не ще“!”

 1. Отговорът е ДА!
  ППЗДП чл 120 ал (2) Пътно превозно средство, получило повреда при движение по автомагистрала, може да
  бъде теглено с гъвкава връзка само до най-близкия изход на автомагистралата.

  Източник: http://www.kat.mvr.bg/ppzdp.txt

 2. Още мъничко и биричката е готова.

 3. Георги, ти имаш ли книжка 😉

 4. … при това максималната скорост е 40 км/час … ?

  Ако връзката беше твърда, максималната скорост щеше да е 70 (заради автомагистралата, иначе извън нея – пак 40) – чл 149 от ППЗДП

  Не, Добри, а ти 😉

 5. Георги, отлично! Който го може, го може! Ако наистина нямаш книжка , с тези знания ще я получиш бързо.

 6. Тук обаче възниква един казус при тегленето с гъвкава връзка:
  според чл.59,ал2 от ЗДвП и чл.120,ал.2 от ППЗДвП:
  Пътно превозно средство, получило повреда при движение по автомагистрала, може да
  бъде теглено с гъвкава връзка само до най-близкия изход на автомагистралата.
  чл.58 гласи:
  При движение по автомагистрала на водача е забранено:
  …-т.3: -да се движи по лентата за принудително спиране.
  Което ще рече,че не можем да се теглим в лентата за принудително спиране!
  При движение по магистрала трябва да спазим и изискванията на чл.55,ал.1 от ЗДвП и чл.116 от ППЗДвП, където се подчертава, че скоростта на движение по автомагистрала трябва да е минимум 50 км/ч.
  Е добре, след като имаме посочена максимална скорост на движение при теглене с твърда връзка по автомагистрала (70км/ч), то колко трябва да е скоростта ни при теглене до най-близкият изход от автомагистралата с гъвкава връзка,след като,ако спазим изискването на чл.149 от ППЗДвП ние ще сме в нарушение,движейки се под 50 км/ч по магистралата?

 7. Съжалявам колега, но допускаш една много малка грешчица и от там се самозаблуждаваш. Погледни чл.55 ал.1. Той НЕ НИ ЗАДЪЛЖАВА да се движим с минимална скорост от 50 км/час. Той казва, че там /на магистралата/ не трябва да се движат такива, които не могат конструктивно да достигнат максимална скорост 50 км/час или да се движат САМО автомобили и мотоциклети. И то да се движат бързо. При теглене с твърда връзка-70 км/ч. Тук няма проблеми. Но когато възникне проблем със самопридвижването при пътуване по магистрала никакъв проблем няма да бъде изтеглен повреденият автомобил с ГЪВКАВА връзка до НАЙ-БЛИЗКИЯ пътен възел. И понеже няма изрично указание за това, с каква скорост трябва да се движим, остава основното правило, а то е -до 40 км/ч. Фактически и влекача и повредения автомобил МОГАТ да се движат с по-голяма скорост, но ЗДП и по-точно чл. 84 не разрешава. Повтарям-понеже няма изрично друго указание скоростта остава до 40 км/ч. Пропуск в ЗДП. Има и друго интересно нещо-автомобил може да се тегли по магистрала и от автомобил със специално приспособление. На този въпрос също няма отговор и ще трябва да следваме изисквнията на чл. 84 най-вероятно.

 8. Благодаря за изчерпателните отговори ! Доволен съм,че най-накрая в българското web пространство може да се намеят компетентни отговори на много въпроси, свързани с безопасността на движението.
  Би било прекрасно, ако повече инструктори се включат в обмяната на опит и коментар на казусни положения по ЗДвП, подзаконовите разпоредби и наредбите,свързани с подготовката, обучението и изпитите на кандидатите за водачи на МПС.
  В Англия,Холандия и Русия например, има такива профилирани сайтове,отнасящи се точно за този тип проблеми.
  Още веднъж благодаря за консултацията и Ви пожелавам успех !
  😉

 9. Благодаря за добрите думи. За мен е удоволствие да помогна, стига да мога. Успех и на Вас.

Запиши коментар