уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Абитуриентските балове

200 лв. глоба за балони по колите на абитуриентите

Дойде и месец май.  Месецът на разцъфналите цветя, месеца на любовта. Природата се събуди, всичко е зелено, свежо и красиво. През май завършват средното си образование много млади хора и отпразнуват този незабравим момент с абитуриентски балове.  Хубаво. Но , по време на празниците често някои млади хора прекаляват с алкохол, шофиране с превишена скорост  и оставят много скръб у близки и познати.  Един от опасните моменти е придвижването с автомобили до мястото на абитуриентския бал. Това изисква особено внимание, имайки впредвид приповдигнатото настроение и подценяване на опасностите. А и употребата на алкохол влияе негативно на вземането на най-правилните решения. Често се прекаляваше с начина на придвижване, с превозните средства, с държанието по пътя  като разположение върху платното за движение, скорост, дистанция,  въпреки, че много от зрелостниците  са завършили шофьорски курс и са правоспособни водачи от кат. „В“.

Тази година органите на КАТ твърдо са решени да вземат изключителни мерки за спазване на ЗДП и недопускане на произшествия от абитуриентите и техните близки.

С глоба от 200 лв. ще бъдат наказвани абитуриентите, които окичат автомобила си с балони. Това съобщиха вчера от КАТ. Причината е, че балоните пречат на видимостта и са предпоставка за катастрофи.

Тази година пътните полицаи се заканват да бъдат безкомпромисни към зрелостниците. Шефът на столичната Пътна полиция комисар Ваньо Стоевски заяви, че от 20 май униформените ще започнат да дебнат за купонджии в училищните дворове, където те се събират, както и пред заведенията, в които празнуват. „Отсега изучаваме маршрутите на дванайсетокласниците, за да сме добре подготвени. Задачата ни е да опазим тяхното здраве и това на всички останали участници в движението“, обясни Стоевски. Всеки абитуриент, който бъде засечен да стърчи от колата, също ще бъде глобяван. Наказанието за това ще е 50 лв.

Освен очевидните нарушители КАТ ще спира много коли и за рутинна проверка. „Всички автомобили на абитуриенти са под прицел – от лимузини до трошки. Ще изискваме шофьорски книжки, полица за „Гражданска отговорност“, даже и аптечка“, заканват се от Пътна полиция. КАТ започват масово проверки и за алкохол след 20 май. Те обаче няма да се ограничат само с автомобили, в които се возят абитуриенти.                                                                                                                                                                                                                                                                                               Месец май е прекрасен. Прекрасни са и зрелостниците, облечени в красиви, модни, елегантни дрехи. Настроение. Да се живи и здрави. Да празнуват , да се веселят, да покоряват върхове в знанието и да бъдат щастливи. И да не забравят, че на пътя трябва да се спазва ЗДП.

Запиши коментар