уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Без шофьорска книжка при риск от инфаркт

По-строги правила за шофиране, които влизат в сила от догодина, отразяват правото да карат автомобил хора с диабет и сърдечни проблеми. Забрана за професионални шофьори със структурни кардиопатии,   ако техен близък е починал от инфаркт. Оценка дали човек може да стане жертва на внезапен инфаркт ще се изисква при издаване и подмяна на шофьорската книжка. Това предвиждат нови, по-строги правила за физическа годност  на водачите ва МПС. Новите правила засягат хора, които имат проблеми със сърцето, преживели инсулти и болни от диабет. Промените трябва да влезат в сила от 01.01.2018 г. За повече информация––

https://www.24chasa.bg/novini/article/6586225

 

 

ЗИМА ИДВА-ГОТОВИ ЛИ СМЕ?

Наближава зимата. Падат температурите. Превалява дъждец. Падат листата на дърветата. Пада сняг-все признаци, които ни карат да се замислим-готови ли сме за управление на автомобила при зимни условия. А подготовката не е малко , но пък си струва.  Да припомним, (прочетете повече по темата…)

АЗ ЩЕ СТАВАМ ЛЮБИТЕЛ ШОФЬОР!!!!!!

Още от малък мечтая да стана шофьор. Голяма работа. Сядаш зад волана и…газ! Вятърът вее косите ти, дърветата бягат покрай теб. Гаджетата те гледат със завист. Голям кеф. Ето вече навърших 18 години.Завчера вземах и диплом за основно образование. През лятото заработих и 1000 лв и съм готов. Попитах тук-там за условията и начина на подготовка. Избрах си преподавател и автомобил.   Ще подавам документи.  И …изненада!    Представям диплом за завършено основно образование и ме уведомиха, че с този документ не мога ДОРИ да се запиша за да изкарам курс за шофьор. А средно образование нямам.Ама как така?   Ядосвам се аз. До вчера можеше, сега не може. Май нещо ме разиграват.  Говорят ми за дати, постановления, държавен вестник. Луда работа. Нищо не разбрах. Отивам при адвокат. Той ми говори разни работи на един език и стил, който не разбирам. Рекох-ще отида при един познат автомобилен инструктор. Той ще ми обясни простичко и ясно. Речено-сторено.  И голата истина лъсна на хоризонта.                                               ЗА ДА СЕ ЗАПИША в шофьорски курс е необходимо да имам завършено минимум ОСНОВНО образование. НО…….то да е завършено ПРЕДИ 26.09.2017 г. Ако е завършено СЛЕД тази дата е необходимо да имам завършен 10 клас.  Човека е знаещ, можещ и може да му се вярва. Мой приятел , който е на същия хал потвърди. Той проверил в ДАИ и му казали същото. Ех, колко ми казваха-учи, учи, ама аз НЕ. Ха сега иди се оправяй. Има да гледам за книжка като куче пред касапница.  Затова се обръщам към всички, които учат и ще стават шофьори:   АКО СЕ ДИПЛОМИРАТЕ СЛЕД 26.09.2017 г. ЩЕ ВИ Е НУЖНО УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ЗАВЪРШЕН 10 КЛАС. за да се ЗАПИШЕТЕ в курс за шофьори. Запомнете датата 26.09.2017 г .  Средно и  висше образование вършат работа веднага. Вършат, който ги има. За сега шофьорска книжка няма да има. Казват ми- карай без книжка. Карай, ама има строги санкции. Дори лишаване от свобода. А карай де!  Та така-кой каквото прави , за себе си го прави!