уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

Най-опасните страни в Европа за шофиране

Най-опасните за шофиране страни в Европа. България къде е?

Най-опасните за шофиране страни в Европа. България не е сред тях
 

Интересно проучване, което е част от отчета за пътно транспортни произшествия в Европа, показва, че през 2018 година България съвсем не е сред страните с най-голям риск от катастрофи. Изследването е направено от Canvas Holidays и според него Австрия е държавата, където има най-голям риск от ПТП.

Там, на 10 000 водачи стават 43.6 пътни произшествия – показател, явяващ се най-голям в Европа. Още по-странно е, но на втората позиция в тази антикласация се нарежда Германия, където на 10 000 шофьори се падат по 37.2 катастрофи. В рисковите за шофиране страни попадат още Словения (31.4), Португалия (31.4), Малта (30.2) и Италия (29.1).

Поглеждайки от хубавата страна на тази класация, се вижда, че най-безопасната държава за шофиране е Дания. Там на 10 000 водачи на МПС се падат само пет катастрофи. България заема седмата позиция с едва 10.5 ПТП-та на 10 000 водачи, което е един от добрите показатели, оцветен в зелено. Ето и резултатите от проучването, касаещо Европа.

(прочетете повече по темата…)

НАКАЗУЕМО ЛИ Е ДВИЖЕНИЕ С МПС БЕЗ ВИНЕТКА?

                  Да!  Наказуемо е!

Триста лева/ 300/ е глобата за водач, който управлява пътно превозно средство по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, за което е дължима, но не е заплатена такса по чл.10, ал.1 т. 1 от Закона за пътищата /електронна винетка/.

Длъжностни лица от три държавни ведомства имат контролни правомощия върху заплащането на таксите по чл.10, ал.1 от Закона за пътищата/ е-винетка/ и имат право да налагат глоби.

1. Длъжностни лица, определени от председателя на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура“/Национално тол управление/. Техните правомощия са уредени в чл. 167а от Закона за движение по пътищата. Те имат право да :

· спират движещи се моторни превозни средства чрез сигнал със стоп-палка с червена светлина, описваща полукръг, като сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се автомобил на Агенция „Пътна инфраструктура“, означен чрез постоянно светещ или мигащ надпис „НАЦИОНАЛНО ТОЛ УПРАВЛЕНИЕ – СЛЕДВАЙ МЕ!“; проверяват документите за самоличност на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство

· осъществяват контрол по спазване на задълженията за заплащане на е-винетките

· предоставят възможност за картово плащане на компенсаторна такса в случай, че не заплатена е-винетка.

· не допускат движение по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, на моторно превозно средство, за което не е заплатена е-винетка.

· изземват и задържат свидетелства за регистрация на моторно превозно средство, в предвидените от закона случаи;

· проверяват създадените записи от системата за събиране на пътни такси и на тяхна основа съставят актове за установяване на административни нарушения;

· съставят и връчват актове за установяване на административни нарушения и връчват електронни фишове на водачи, които управляват пътно превозно средство по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, за което е дължима, но не е заплатена е-винетка

2.Пътни полицаи имат право съгласно чл. 165, ал.1 от Закона за движение по пътищата да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство, и с извършвания превоз и със заплащането на е-винетка.

3.Длъжностни лица от Агенция „Митници“ имат правомощие съгласно чл.167, ал.3б от Закона за движение по пътищата:

· да осъществяват контрол върху заплащането на е-винетката за съответната категория моторно превозно средство, което е пристигнало на граничен контролно-пропускателен пункт в направление излизане от територията на Република България, както и предоставят възможност за заплащане по банков път, чрез картово плащане или в брой на съответните компенсаторни такси.

· Да съставят и връчват актове за установяване на административни нарушения за движение по платената пътна мрежа без е-винетка.

· Да не допускат напускане от територията на Република България на моторно превозно средство, за което не е заплатена съответната е-винетка;

· Да изземват и задържат свидетелства за регистрация на моторно превозно средство в предвидените от закона случаи.

Пътните полицаи и митническите служители ще могат да извършват контрол за плащане на е-винетка и да ангажират административно-наказателната отговорност на нарушителите, само ако системите на КАТ и митниците са свързани с електронната система на Агенция „Пътна инфраструктура“ за събиране на пътните такси.                                                                                              На 15.01.2019 г изтича гратисния период , породен от неуредиците в АПИ, за управление на МПС без винетка. През 2019 г автомобилите, оборудвани с винетен стикер, залепен на предното стъкло, могат да се движат и не подлежат на санкции, ако същия е конвертиран в електронен вариант.

(прочетете повече по темата…)

ПРОМЕНИ В ПОДГОТОВКАТА НА ВОДАЧИ НА МПС -проект

След зачестилите пътнотранспортни произшествия спешно готвят нови мерки при обучение на бъдещите шофьори. Сред предстоящите промени в обучението на кандидат-шофьорите е увеличаването на часовете за подготовка от 31 на 45.
Това съобщи заместник-министърът на транспорта Ангел Попов, по време на официалната церемония на Годишните награди за принос в пътната безопасност, където връчи отличието в раздел „Медии“ на предаването „Хора, пътища, автомобили“ по БНР, предава Дир.бг.

Обмисляме мерки за промяна в методиката на обучение на кандидатите за водачи и използването на диференциран подход при определяне на часовете за кормуване.

Промяна ще има и в изпитите, като целта е да се подобри подготовката на младите шофьори, обясни заместник-министър Попов.

Промени се предвиждат и при преминаването на автомобилите на годишен технически преглед. Видеокамерите ще снимат не само автомобила, но и уредите, с които се извършва прегледът на колата.

Ще променим начина на обучение. Ще променим определени упражнения. Ще въведем частично обучение на полигон. Той няма да бъде полигон, но нещата, които се изучават на полигон, ние ще ги въведем.

Ангел Попов заяви, че държавата полага неимоверни усилия за справянето с проблемите на пътната безопасност. По думите му, безопасността на движението е национална кауза и без активната позиция на медиите, тя не може да се реализира успешно.

Той допълни, че с бранша се обсъждат варианти за въвеждане на електронна система за контрол на обучението по практика, с която ще се следят с точност часовете по кормуване. Така ще се намали административната тежест от попълването на документи и ще се ограничи сивия сектор, каза още заместник-министър Попов. Събитието се организира за осма поредна година от Сдружение „Българска браншова асоциация пътна безопасност“.