уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

НАКАЗУЕМО ЛИ Е ДВИЖЕНИЕ С МПС БЕЗ ВИНЕТКА?

                  Да!  Наказуемо е!

Триста лева/ 300/ е глобата за водач, който управлява пътно превозно средство по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, за което е дължима, но не е заплатена такса по чл.10, ал.1 т. 1 от Закона за пътищата /електронна винетка/.

Длъжностни лица от три държавни ведомства имат контролни правомощия върху заплащането на таксите по чл.10, ал.1 от Закона за пътищата/ е-винетка/ и имат право да налагат глоби.

1. Длъжностни лица, определени от председателя на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура“/Национално тол управление/. Техните правомощия са уредени в чл. 167а от Закона за движение по пътищата. Те имат право да :

· спират движещи се моторни превозни средства чрез сигнал със стоп-палка с червена светлина, описваща полукръг, като сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се автомобил на Агенция „Пътна инфраструктура“, означен чрез постоянно светещ или мигащ надпис „НАЦИОНАЛНО ТОЛ УПРАВЛЕНИЕ – СЛЕДВАЙ МЕ!“; проверяват документите за самоличност на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство

· осъществяват контрол по спазване на задълженията за заплащане на е-винетките

· предоставят възможност за картово плащане на компенсаторна такса в случай, че не заплатена е-винетка.

· не допускат движение по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, на моторно превозно средство, за което не е заплатена е-винетка.

· изземват и задържат свидетелства за регистрация на моторно превозно средство, в предвидените от закона случаи;

· проверяват създадените записи от системата за събиране на пътни такси и на тяхна основа съставят актове за установяване на административни нарушения;

· съставят и връчват актове за установяване на административни нарушения и връчват електронни фишове на водачи, които управляват пътно превозно средство по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, за което е дължима, но не е заплатена е-винетка

2.Пътни полицаи имат право съгласно чл. 165, ал.1 от Закона за движение по пътищата да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство, и с извършвания превоз и със заплащането на е-винетка.

3.Длъжностни лица от Агенция „Митници“ имат правомощие съгласно чл.167, ал.3б от Закона за движение по пътищата:

· да осъществяват контрол върху заплащането на е-винетката за съответната категория моторно превозно средство, което е пристигнало на граничен контролно-пропускателен пункт в направление излизане от територията на Република България, както и предоставят възможност за заплащане по банков път, чрез картово плащане или в брой на съответните компенсаторни такси.

· Да съставят и връчват актове за установяване на административни нарушения за движение по платената пътна мрежа без е-винетка.

· Да не допускат напускане от територията на Република България на моторно превозно средство, за което не е заплатена съответната е-винетка;

· Да изземват и задържат свидетелства за регистрация на моторно превозно средство в предвидените от закона случаи.

Пътните полицаи и митническите служители ще могат да извършват контрол за плащане на е-винетка и да ангажират административно-наказателната отговорност на нарушителите, само ако системите на КАТ и митниците са свързани с електронната система на Агенция „Пътна инфраструктура“ за събиране на пътните такси.                                                                                              На 15.01.2019 г изтича гратисния период , породен от неуредиците в АПИ, за управление на МПС без винетка. През 2019 г автомобилите, оборудвани с винетен стикер, залепен на предното стъкло, могат да се движат и не подлежат на санкции, ако същия е конвертиран в електронен вариант.

(прочетете повече по темата…)

ЗИМА ИДВА-ГОТОВИ ЛИ СМЕ?

Наближава зимата. Падат температурите. Превалява дъждец. Падат листата на дърветата. Пада сняг-все признаци, които ни карат да се замислим-готови ли сме за управление на автомобила при зимни условия. А подготовката не е малко , но пък си струва.  Да припомним, (прочетете повече по темата…)

АЗ ЩЕ СТАВАМ ЛЮБИТЕЛ ШОФЬОР!!!!!!

Още от малък мечтая да стана шофьор. Голяма работа. Сядаш зад волана и…газ! Вятърът вее косите ти, дърветата бягат покрай теб. Гаджетата те гледат със завист. Голям кеф. Ето вече навърших 18 години.Завчера вземах и диплом за основно образование. През лятото заработих и 1000 лв и съм готов. Попитах тук-там за условията и начина на подготовка. Избрах си преподавател и автомобил.   Ще подавам документи.  И …изненада!    Представям диплом за завършено основно образование и ме уведомиха, че с този документ не мога ДОРИ да се запиша за да изкарам курс за шофьор. А средно образование нямам.Ама как така?   Ядосвам се аз. До вчера можеше, сега не може. Май нещо ме разиграват.  Говорят ми за дати, постановления, държавен вестник. Луда работа. Нищо не разбрах. Отивам при адвокат. Той ми говори разни работи на един език и стил, който не разбирам. Рекох-ще отида при един познат автомобилен инструктор. Той ще ми обясни простичко и ясно. Речено-сторено.  И голата истина лъсна на хоризонта.                                               ЗА ДА СЕ ЗАПИША в шофьорски курс е необходимо да имам завършено минимум ОСНОВНО образование. НО…….то да е завършено ПРЕДИ 26.09.2017 г. Ако е завършено СЛЕД тази дата е необходимо да имам завършен 10 клас.  Човека е знаещ, можещ и може да му се вярва. Мой приятел , който е на същия хал потвърди. Той проверил в ДАИ и му казали същото. Ех, колко ми казваха-учи, учи, ама аз НЕ. Ха сега иди се оправяй. Има да гледам за книжка като куче пред касапница.  Затова се обръщам към всички, които учат и ще стават шофьори:   АКО СЕ ДИПЛОМИРАТЕ СЛЕД 26.09.2017 г. ЩЕ ВИ Е НУЖНО УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ЗАВЪРШЕН 10 КЛАС. за да се ЗАПИШЕТЕ в курс за шофьори. Запомнете датата 26.09.2017 г .  Средно и  висше образование вършат работа веднага. Вършат, който ги има. За сега шофьорска книжка няма да има. Казват ми- карай без книжка. Карай, ама има строги санкции. Дори лишаване от свобода. А карай де!  Та така-кой каквото прави , за себе си го прави!