уеб сайт на инструктора » www.ucheben.com

ЗИМА ИДВА-ГОТОВИ ЛИ СМЕ?

Наближава зимата. Падат температурите. Превалява дъждец. Падат листата на дърветата. Пада сняг-все признаци, които ни карат да се замислим-готови ли сме за управление на автомобила при зимни условия. А подготовката не е малко , но пък си струва.  Да припомним, (прочетете повече по темата…)

АЗ ЩЕ СТАВАМ ЛЮБИТЕЛ ШОФЬОР!!!!!!

Още от малък мечтая да стана шофьор. Голяма работа. Сядаш зад волана и…газ! Вятърът вее косите ти, дърветата бягат покрай теб. Гаджетата те гледат със завист. Голям кеф. Ето вече навърших 18 години.Завчера вземах и диплом за основно образование. През лятото заработих и 1000 лв и съм готов. Попитах тук-там за условията и начина на подготовка. Избрах си преподавател и автомобил.   Ще подавам документи.  И …изненада!    Представям диплом за завършено основно образование и ме уведомиха, че с този документ не мога ДОРИ да се запиша за да изкарам курс за шофьор. А средно образование нямам.Ама как така?   Ядосвам се аз. До вчера можеше, сега не може. Май нещо ме разиграват.  Говорят ми за дати, постановления, държавен вестник. Луда работа. Нищо не разбрах. Отивам при адвокат. Той ми говори разни работи на един език и стил, който не разбирам. Рекох-ще отида при един познат автомобилен инструктор. Той ще ми обясни простичко и ясно. Речено-сторено.  И голата истина лъсна на хоризонта.                                               ЗА ДА СЕ ЗАПИША в шофьорски курс е необходимо да имам завършено минимум ОСНОВНО образование. НО…….то да е завършено ПРЕДИ 26.09.2017 г. Ако е завършено СЛЕД тази дата е необходимо да имам завършен 10 клас.  Човека е знаещ, можещ и може да му се вярва. Мой приятел , който е на същия хал потвърди. Той проверил в ДАИ и му казали същото. Ех, колко ми казваха-учи, учи, ама аз НЕ. Ха сега иди се оправяй. Има да гледам за книжка като куче пред касапница.  Затова се обръщам към всички, които учат и ще стават шофьори:   АКО СЕ ДИПЛОМИРАТЕ СЛЕД 26.09.2017 г. ЩЕ ВИ Е НУЖНО УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ЗАВЪРШЕН 10 КЛАС. за да се ЗАПИШЕТЕ в курс за шофьори. Запомнете датата 26.09.2017 г .  Средно и  висше образование вършат работа веднага. Вършат, който ги има. За сега шофьорска книжка няма да има. Казват ми- карай без книжка. Карай, ама има строги санкции. Дори лишаване от свобода. А карай де!  Та така-кой каквото прави , за себе си го прави!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВНИМАНИЕ!!! Пиян шофьор зад волана????

Изчислиха какви биха били разходите за пиян шофьор след катастрофа

 Постоянно се говори, че не бива да се управлява МПС след употреба на алкохол или друго упойващо вещество. Въпреки големите наказания за това нарушенията продължават.  За голяма съжаление много хора все още си позволяват това изключително грубо нарушение, не, престъпление. И резултатите са потресаващи.

15 674 лева би била сметката след тежка катастрофа без жертви в резултат на шофиране в нетрезво състояние. Изчисленията са направени от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. В тази сума се включват щетите по автомобила, глобите на КАТ, болничният престой и лечение, както и съдебните разноски и адвокатският хонорар.

Всички тези разходи ще трябва да бъдат платени от водачите, тъй като застраховката Гражданска отговорност не важи при шофиране в нетрезво състояние.„Сметката включва: щети по автомобила – 2778 лева, увреждане на инфраструктурата – 2182 лева, болничен престой и лечение – 915 лева, ортопедични изделия и рехабилитация – 5949 лева, глоба от КАТ – 1000 лева, съдебни разходи и адвокатски хонорар – 2850 лева .

Всички тези разходи трябва да се платят от водача, причинил катастрофата, тъй като застраховката „Гражданска отговорност“ не важи при шофиране с повече 0.5 промила алкохол в кръвта.  „Въпреки че това не е водещата причина за пътно-транспортни произшествия, обикновено, когато настъпи такъв инцидент след употреба на алкохол е доста трагично. Затова искаме да обърнем внимание особено на младите хора, които се веселят по заведения и след това се прибират с колите си, че всъщност от нещо наистина невинно последиците могат да бъдат много сериозни.

Статистиката показва, че за миналата година близо 15 човека за загинали и около 250 души са пострадали след катастрофи, причинени от пиян водач.

Как стоят нещата с алкохола?

Няма безопасно количество алкохол. А всеизвестно е какво е неговото действие и последиците.  Само 100 мл. концентрат са равни на 0,5 промила.  Научно е доказано, че организма разгражда за всеки календарен час по 0,15  промила.  Пример- пием 200 мл концентрат и той ще бъде разграден след 8 часа.  На практика за да излезем чисти сутрин в 7.00 ч , предишната вечер трябва да сме спрели  с  черпенето в 23.00 и да не сме консумирали повече от 200 мл концентрат. Нека да се има предвид, че всеки организъм е индивидуален и може да  покаже други параметри. Лабораторно е доказано, че няма вещество, начин, който да се накара организма да “ работи на по-високи обороти “ и да разгради алкохола за по-малко време. Така, че  нека добре да си направим сметка и да пазим своя и чуждия живот. Хвърлете ключовете на някой трезвен и си живейте живота.

Чиста водица-мирна главица.

Нека да спазваме ЗДП и правилата за да не ни боли главата!